«Αγάπη και ξενιτιά» το  νέο βιβλίο του Θοδωρή Καλλιφατίδη

Ο Έλληνας συγγραφέας Θοδωρής Καλλιφατίδης είναι σήμερα εθνικό λογοτεχνικό κεφάλαιο για τη Σουηδία, όπου ζει και εργάζεται από το 1964. Έχει γράψει πάνω από τριάντα βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του κόσμου.

Ο έρωτας, η ξενιτιά, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ελευθερία και  η μοναξιά είναι τα θέματα που πραγματεύεται στο τελευταίο του βιβλίο «Αγάπη και ξενιτιά» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Κείμενα».

Ο ήρωας του βιβλίου, Χρήστος στην Ελλάδα που έγινε Χρίστο στη Σουηδία έφυγε από την πατρίδα του λόγω κοινωνικών φρονημάτων. Τη μάχη για επιβίωση και προσαρμογή στην ξένη χώρα και τις σπουδές του πάνω στη φιλοσοφία έρχεται να ανατρέψει ένας μεγάλος έρωτας για μια παντρεμένη φωτογράφο. Γιατί «η καρδιά του ανθρώπου, αυτός ο επαναστάτης αλήτης που όλοι φέρουμε μέσα μας, δε δαμάζεται», όπως γράφει ίδιος.

«Ο Θοδωρής Καλλιφατίδης έχει την ικανότητα να αφηγείται μια ιστορία με φυσικότητα, δηλαδή σαν να έχει εκτυλιχθεί αβίαστα, χωρίς να ασφυκτιά μέσα στον ψυχολογικό κατακλυσμό ενός ανθρώπου που στην πραγματικότητα αγωνίζεται να επιβιώσει» αναφέρει για το βιβλίο του Καλλιφατίδη ο Mario Vargas Llosa, Βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας 2010, στην ισπανική εφημερίδα El País.

 

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

 

 

 

«Αγάπη και ξενιτιά» το νέο βιβλίο του Θοδωρή Καλλιφατίδη