Αγώνας επιβίωσης για τις ομογενειακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αστόριας

Την ανάγκη η Πολιτεία της Νέας Υόρκης να λάβει άμεσα μέτρα για να ανακουφίσει -και κατ’ επέκτασιν να διασώσει- τις οικογενειακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αστόριας εξέφρασε ο ομογενής Πολιτειακός Γερουσιαστής, Μιχάλης Γιάνναρης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των ιδιοκτητών εστιατορίων της Νέας Υόρκης.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα καταστήματα εστίασης είναι η αδυναμία κάλυψης σημαντικών λειτουργικών εξόδων όπως είναι τα ενοίκια. Με δεδομένο ότι από τον Μάρτιο μέχρι και τα τέλη Ιουνίου λειτουργούσαν είτε με διανομή κατ’ οίκον και εξωτερική παραγγελία, είτε αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά, τα έσοδα μειώθηκαν σε δραματικό βαθμό, ενώ ούτε η ομοσπονδιακή οικονομική βοήθεια ήταν επαρκής για να βγουν από τον σκόπελο.

Παράλληλα, παρότι τα μπαρ και τα εστιατόρια έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν το κοινό ήδη από τις 23 Ιουνίου, δεν έχουν τη μέγιστη δυνατότητα κέρδους: Από τη μια πλευρά, η παράταση της απαγόρευσης της εξυπηρέτησης σε εσωτερικό χώρο, καθιστά την προσέλευση εξαρτώμενη από τις καιρικές συνθήκες, ενώ η υποχρεωτική ολοκλήρωση ωραρίου στις 11 το βράδυ επίσης μειώνει τα προσδοκώμενα έσοδα της ημέρας.

Μιχάλης Γιάνναρης

Ήδη από τον Μάρτιο, ο Μιχάλης Γιάνναρης είχε προτείνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που ακύρωνε την υποχρέωση καταβολής ενοικίου από ενοικιαστές οικιών και μικρές επιχειρήσεις που στερούνταν έσοδα κατά τη διάρκεια των περιορισμών της πανδημίας. Η διακοπή εργασιών της Πολιτειακής Γερουσίας, όπως επίσης και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κυβερνήτης, Αντριου Κουόμο, ουδέποτε είδε με καλό μάτι αυτήν την προοπτική, εγκλώβισαν το νομοσχέδιο στις καλένδες, όμως τις τελευταίες εβδομάδες οι εκκρεμότητες ιδιωτών και επιχειρήσεων με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αρχίζουν και συσσωρεύονται.

«Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, κάναμε τα πάντα για να μείνουμε όρθιοι, όμως ξεμένουμε από αποθέματα και χρειαζόμαστε απελπισμένα την κυβέρνηση να παρέμβει», δήλωσε η Ρόζαν Μακ Σόρλεϊ (Roseann McSorley) ιδιοκτήτρια του μπαρ «Katch», στην Αστόρια.

Την ίδια στιγμή, ο Μιχάλης Γιάνναρης θεωρεί πως οι φόβοι του αρχίζουν να επιβεβαιώνονται, καθώς το θέμα των ανεξόφλητων ενοικίων εξελίσσεται σε μείζον.

«Εάν δεν παράσχουμε άμεση ανακούφιση σε αυτές τις οικογενειακές συνοικιακές επιχειρήσεις, δύσκολα θα επιβιώσουν και ο χαρακτήρας της πόλης μας θα αλλάξει προς το χειρότερο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του, ο κ. Γιάνναρης.

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από το συλλογικό όργανο των εστιατόρων της Νέας Υόρκης, NYC Hospitality Alliance, ένα 40% των επιχειρήσεων εστίασης δεν μπόρεσε να πληρώσει καθόλου το ενοίκιο τον Ιούλιο, ενώ το ποσοστό εκείνων που κατέβαλαν πλήρως το ενοίκιο -και όχι καθόλου ή τμηματικά- δεν ξεπερνάει το 20%, σε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 500 επιχειρηματίες του χώρου στη Νέα Υόρκη.

 

Πηγή: Εθνικός Κύρηκας

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

 

 

 

 

Αγώνας επιβίωσης για τις ομογενειακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αστόριας