Αναβάλλεται ξανά το άνοιγμα της ιστορικής μονής Σουμελά στην Τραπεζούντα

Κλειστές θα παραμείνουν τελικά οι πόρτες της ιστορικής μονής της Παναγίας Σουμελά, η οποία μετά από τέσσερα χρόνια εργασιών αναστήλωσης επρόκειτο να ανοίξει και πάλι φέτος το Μάιο.

Η αναβολή των εγκαινίων κρίθηκε απαραίτητη τόσο λόγω του νέου κορωνοϊού που έχει πλήξει ιδιαίτερα την περιοχή της Τραπεζούντας, όσο και εξαιτίας της καθυστέρησης των εργασιών αναστήλωσης και στήριξης του κτιρίου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σημειώνεται, ότι πριν από ένα ακριβώς χρόνο, τον Μάιο του 2019, και ενώ οι εργασίες συνεχίζονταν, είχε ανοίξει ένα μέρος του περιβάλλοντος χώρου της μονής, αφού είχε γίνει στήριξη τεράστιων βράχων που απειλούσαν το μοναστήρι.

Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί νέα ημερομηνία για τα εγκαίνια, πάντως οι τουρκικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι θα δινόταν η άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη να χοροστατήσει στην καθιερωμένη λειτουργία φέτος κατά την εορτή της Παναγίας Σουμελά, στις 15 Αυγούστου.

Η μονή παραμένει κλειστή εδώ και πέντε χρόνια λόγω εργασιών στήριξης του μοναστηριού, το οποίο είναι λαξευμένο στο βράχο σε ύψος 1.200 μέτρων και ιδρύθηκε το 386 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο.

Το 2015 η μονή έκλεισε για ένα χρόνο προκειμένου να γίνουν επείγουσες εργασίες λόγω κατολίσθησης βράχων. Πέρα από την τεράστια θρησκευτική και ιστορική αξία της, η μονή αποτελεί από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα για τους επισκέπτες της περιοχής της Τραπεζούντας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα

Αναβάλλεται ξανά το άνοιγμα της ιστορικής μονής Σουμελά στην Τραπεζούντα