Αντώνης Διαματάρης: Δέσμευση για ουσιαστική αναβάθμιση της σχέσης των Ελλήνων του Εξωτερικού με την Ελλάδα

Στη δέσμευση ότι θα εξακολουθήσει να εργάζεται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί η ουσιαστική αναβάθμιση της σχέσης ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού και την πατρίδα προχώρησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης, κατά τη διάρκεια της ανοικτής συγκέντρωσης – συζήτησης με ομογενείς, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Διαματάρης, αναφερόμενος στην υπερψήφιση της πρότασης Συνταγματικής Αναθεώρησης που ανοίγει τον δρόμο για τη ρύθμιση της διαδικασίας ψήφου των αποδήμων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, έκανε λόγο για «ιστορική μέρα», τονίζοντας ότι η θεσμοθέτηση των προϋποθέσεων, έστω και με τους γνωστούς περιορισμούς, αποτελεί μια αποφασιστική τομή σε ένα ζήτημα που αποτελούσε «ανοικτή πληγή» για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών θέτοντας τις προτεραιότητες του χαρτοφυλακίου του τόνισε ότι βρίσκεται σε πρώτο πλάνο η απλούστευση των διαδικασιών για υπηρεσίες όπως η σύνταξη πληρεξουσίου και η έκδοση διαβατηρίου, προανήγγειλε τη διενέργεια ειδικού Συνεδρίου για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στην Αθήνα αλλά και τη διοργάνωση κατασκηνώσεων για τα παιδιά των ομογενών ώστε να τονωθεί ο σύνδεσμος τους με την Ελλάδα.

Τέλος, ο κ Διαματάρης σημείωσε ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει να αναγνωρίσει, τόσο εμπράκτως, όσο και συμβολικά, την προσφορά των Ελλήνων του Εξωτερικού. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις προτάσεις για το «Άγαλμα του Μετανάστη», αλλά και ένα «Σπίτι του Απόδημου», το οποίο θα μπορούσε να διαμορφωθεί με δωρεές των ομογενών.

 

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

Αντώνης Διαματάρης: Δέσμευση για ουσιαστική αναβάθμιση της σχέσης των Ελλήνων του Εξωτερικού με την Ελλάδα