Χρώμα και άρωμα Ελλάδας στο 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Λιβάνου

Χρώμα και άρωμα Ελλάδας θα «πλημμυρίσει», από τις 7 έως και τις 9 Ιουνίου, η αρχαία πόλη Βύβλος, που θα φιλοξενήσει το Ελληνικό Φεστιβάλ Λιβάνου, μια διοργάνωση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην αραβική αυτή χώρα.

Το φεστιβάλ, που διοργανώνεται για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του Λιβανέζου δημοσιογράφου Τζορτζ Ιντ (George Eid) και τη στήριξη τόσο του υπουργείου Τουρισμού του Λιβάνου όσο και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ανοίγει ένα «παράθυρο» για την Ελλάδα στο λιβανέζικο και το ευρύτερο αραβικό κοινό, φιλοδοξώντας να ανανεώσει τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο μεσογειακών χωρών και της μακραίωνης ελληνικής κοινότητας της Βηρυτού.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε  στην Ελληνική Κοινότητα Βηρυτού, ο George Eid, ανακοίνωσε το πρόγραμμα, παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας στον Λίβανο, Φραγκίσκου Βέρρου και του τραγουδιστή Στέργιου Λυμπέρη, ο οποίος θα «ανοίξει» μουσικά την αυλαία του φεστιβάλ. Τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος του λιβανέζικου τηλεοπτικού δικτύου NTV, Jessy Trad Kastoun.

«Η ιδέα πίσω από το φεστιβάλ είναι να «συστήσουμε» την Ελλάδα και όλες τις ομορφιές και το μεγαλείο της στο λιβανέζικο κοινό. Με μεγάλωσε ο παππούς μου, Paul Mazidji, που ήρθε στον Λίβανο ως πρόσφυγας και παρά το γεγονός ότι δεν έχω ελληνική υπηκοότητα, ήμουν πάντα υπερήφανος για τις ελληνικές ρίζες μου. Εφέτος, αποφάσισα πως ήθελα να κάνω κάτι για να μοιραστώ αυτό το πάθος», ανέφερε -μεταξύ άλλων-  ο George Eid.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ελλάδας στον Λίβανο Φραγκίσκος Βέρρος δήλωσε: «η διοργάνωση ενός ελληνικού υπαίθριου φεστιβάλ στον Λίβανο ήταν ιδέα και πρωτοβουλία δύο διακεκριμένων δημοσιογράφων και στενών μου φίλων, του George Ed και της Jessy Trad. Φυσικά και καλωσόρισα, αγκάλιασα και στήριξα την ιδέα εκ μέρους των ελληνικών Αρχών. Είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να έχουμε άμεσα τη στήριξη του υπουργού Τουρισμού του Λιβάνου. Και είμαστε ευγνώμονες για αυτό» .

Συντάκτρια: Φούλη Ζαβιτσάνου με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Χρώμα και άρωμα Ελλάδας στο 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Λιβάνου