Διαδικτυακή διάλεξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σουηδία για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του θανάτου του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού, η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Σουηδία σε συνεργασία με το Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Lund, διοργάνωσε, διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο: «Γλώσσα, Λογοτεχνία και η Δημιουργία ενός ΄Εθνους».

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η νεοελληνίστρια και πρώην καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, κ. Μέμη Μελισσαράτου-Mattsson. Η ομιλία της είχε θεματική που εντασσόταν επιπλέον και στο ευρύτερο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς επεδίωξε να παρουσιάσει το Γλωσσικό Ζήτημα, όπως αναδύθηκε μέσα στο περιβάλλον του Ελληνικού Διαφωτισμού, το 18ο και 19ο αιώνα, και τη διασύνδεσή του με τις ιδέες της Ελληνικής Επανάστασης και τη δημιουργία ενός κυρίαρχου Ελληνικού κράτους.

Η ομιλήτρια παρουσίασε τη χρονική διαδρομή από τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους μέχρι την Επανάσταση και ανέδειξε πώς η ελληνική γλώσσα και η πλούσια λογοτεχνική παράδοση, γραπτή και προφορική, απετέλεσε όχημα εθνικής συνείδησης, ως παράγοντας ταυτότητας και κοινότητας. Ανέδειξε δε – στην ομιλία και την εν συνεχεία συζήτηση – τις προσεγγίσεις που είχαν στο θέμα αυτό, είτε με το έργο τους είτε με διατυπωθείσες σκέψεις, καθοριστικές προσωπικότητες των γραμμάτων, από τον Κοραή και τον Σολωμό έως τον Ψυχάρη και από τον Παλαμά και τον Καβάφη έως τον Ρίτσο και το Σεφέρη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ομιλίας-χαιρετισμού του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας & Αποδήμου Ελληνισμού, Ιωάννη Χρυσουλάκη, σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Σουηδία, Ανδρέας Φρυγανάς και ο Δρ. Βασίλειος Σαμπατακάκης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών και Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο ομώνυμο Κέντρο στο Πανεπιστήμιο Lund, ο οποίος συντόνισε και τη συζήτηση.

Στο μήνυμά του ο κ. Χρυσουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Η ελληνική είναι η κοινή γλώσσα για όλους τους ΄Ελληνες και τις Ελληνίδες, όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο. Είναι ο φορέας του Ελληνικού, του Ευρωπαϊκού και του Δυτικού πολιτισμού μέσα από τις επιστήμες και τις τέχνες. Είναι οι λέξεις και οι έννοιες, που από τα αρχαία ελληνικά εμποτίζουν τόσες άλλες γλώσσες του πλανήτη». Και προσέθεσε: «Μα, πάνω και πέρα απ΄όλα είναι το κοινό σημείο που ενώνει όλους εμάς στο σήμερα με το χθες της ελληνικότητάς μας ανά τους αιώνες, τους ΄Ελληνες της Ελλάδας, τους ΄Ελληνες της Ομογένειας, τους φίλους της ελληνικής γλώσσας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαδικτυακή διάλεξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σουηδία για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας