«Διαδρομές 1821» μία δωρεάν εφαρμογή για την επανάσταση του ΄21… από τον Καναδά

Η Επανάσταση του 1821 και η Πελοπόννησος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.
Πράγμα διόλου τυχαίο λόγω της πυκνότητας των γεγονότων που έλαβαν χώρα σ’ αυτή.
Πόσο όμως από τον πλούτο αυτών των ιστορικών στιγμών γνωρίζουμε; Πόσες πτυχές τους έχουμε διδαχθεί;

Αυτά είναι μόνο δύο από τα ερωτήματα πίσω από την ιδέα «Διαδρομές – 1821», μιας νέας, δωρεάν εφαρμογής που φιλοδοξεί να αναδείξει τοπόσημα της Πελοποννήσου φορτισμένα από τον ιστορικό τους ρόλο στην Επανάσταση.
Με σεβασμό και πρωτοτυπία, η εφαρμογή είναι μία ακόμα συμβολή στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, με την ευγενική και πολύτιμη προσφορά του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.
Στόχος είναι τα μικρά και ευσύνοπτα κείμενα, που θα έχουν τη μορφή podcast, να φτάσουν σε ένα ευρύτερο κοινό πέρα από τους λάτρεις της Ιστορίας και, ιδανικά, να γίνουν εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών στην προσπάθειά τους να κάνουν τη διδασκαλία ελκυστική συνδέοντας τον τόπο με το αφήγημα.

Η Χριστίνα Κατσιαδάκη και η ‘Εφη Σκρομπόλα, με πολύχρονη πείρα στο χώρο του κινηματογράφου, είναι οι δημιουργοί πίσω από την εφαρμογή «Διαδρομές – 1821». Από το 2017 ίδρυσαν την εταιρεία παραγωγής Mitos Productions, με έδρα τον Καναδά. Φιλοδοξία τους είναι η παραγωγή έργων πρωτότυπου περιεχομένου που θα λειτουργούν ως γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών.

Η Χριστίνα Κατσιαδάκη, από το Μόντρεαλ μίλησε στη «Φωνή της Ελλάδας» το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τους Έλληνες σ’ όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος, για την εφαρμογή καθώς και για τη ζωή της στον Καναδά. Όπως ανέφερε «η εφαρμογή περιέχει ήδη 48 (50 παρά δύο) αφηγήματα για την Πελοπόννησο εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση. Στόχος όμως είναι να εμπλουτιστεί και με αφηγήματα από άλλες περιοχές. Θελήσαμε να δημιουργήσουμε μία δράση για τον εορτασμό των 200 χρόνων που, δεν θα έχει τέλος, που θα μείνει… Με την εφαρμογή αυτή το πετυχαίνουμε».

Σημειώνεται ότι την έρευνα και τα κείμενα για τα αφηγήματα έχουν επιμεληθεί οι Σάκης Δημητριάδης, Αγγελική Κοτσόβολου, Σπύρος Λουμάκης και Βαγγέλης Σαράφης ενώ στα podcasts ακούγονται οι ηθοποιοί Μαρία Γεωργιάδου και Στέφανος Κοσμίδης.

Η Χριστίνα Κατσιάδακη γεννήθηκε στην Αθήνα και μετακόμισε στο Μόντρεαλ το 2012. Είναι κάτοχος πτυχίου Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου στον κινηματογράφο από το Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Μετά την αποφοίτησή της, ξεκίνησε την καριέρα της στον κινηματογράφο και την τηλεόραση και συμμετείχε σε πολλές παραγωγές, ελληνικές και ξένες. Έχει σκηνοθετήσει 3 μικρού μήκους ταινίες σε δικό της σενάριο και σκηνοθεσία.

Η Έφη Σκρομπόλα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, ταξίδεψε μέχρι στον Καναδά για τον μεταπτυχιακό της τίτλο στον κινηματογράφο στο Université de Montréal. Το 2005 ξεκίνησε η επαγγελματική της πορεία στον κινηματογράφο δίπλα στον παραγωγό Κώστα Λαμπρόπουλο. Σήμερα, επιβλέπει την Ανάπτυξη όλων των οπτικοακουστικών project της εταιρείας View Master Films. Έχει ολοκληρώσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Maia Workshop for emerging producers και το εργαστήριο Sources 2 Projects and Process-Training the Mentors.

Η εφαρμογή «Διαδρομές – 1821» διατίθεται δωρεάν από το playstore της google αλλά και στο appstore της Αpple.

Περισσότερες πληροφορίες: www.diadromes1821.org