Διακρίσεις σε οκτώ ομογενείς από το HACCI για το 2020

Οκτώ ομογενείς, ένας για κάθε κατηγορία αριστείας , τιμήθηκαν στη φετινή τελετή βράβευσης του Ελληνοαυστραλιανού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου-HACCI,  η οποία, φέτος, για πρώτη φορά στα 34 χρόνια του θεσμού, μεταδόθηκε διαδικτυακά, εξαιτίας των μέτρων που ισχύουν για τον περιορισμό της πανδημίας.

Στη φετινή τελετή παρουσιάστηκε κι ένα νέο βραβείο. Πρόκειται για το βραβείο καινοτομίας, το οποίο αναγνωρίζει τον ομογενή που έχει προσφέρει μία νέα μέθοδο, ιδέα ή τεχνολογία που προωθεί την κοινωνική ή περιβαλλοντική πρόοδο.

Στη νέα αυτή κατηγορία, διακρίθηκε η Καθηγήτρια Ανοσολογίας, Βάσω Αποστολοπούλου, η οποία συγκεντρώνει περισσότερα από 100 βραβεία για το διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό της έργο. Η ομογενής επιστήμονας βρίσκεται αυτή τη στιγμή  στην «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά της πανδημίας COVID-19, αφού ηγείται ερευνητικής ομάδας στο Victoria University για την εύρεση αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου κατά του ιού.

Όπως κάθε χρόνο, ξεχωρίζει το βραβείοΣπύρος Σταμούλης – Spiros Stamoulis Lifetime Achievement Award, για τη συνολική προσφορά ομογενή προς την ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία.

Τη διάκριση έλαβε φέτος ο Νικ Πολίτης ΟΑΜ. Γνωστός ως ένας εκ των ιδρυτών της Ελληνοαυστραλιανής Πρόνοιας (μετέπειτα ΠΡΟΝΟΙΑ, όπου και διετέλεσε διευθυντής για 15 χρόνια), ο 92χρονος σήμερα κ. Πολίτης συγκαταλέγεται στους πιο αφοσιωμένους υπέρμαχους του πολυπολιτισμού στη χώρα. Ο ρόλος του υπήρξε καθοριστικός σε Επιτροπή του ’70, που οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην εδραίωση της Ραδιοφωνίας SBS και των Συμβουλίων Εθνοτικών Κοινοτήτων.

Το βραβείο Επιχειρηματικής Αριστείας (Bank of Sydney Business Award), έλαβε η Barbara Konstas, Διευθύνουσα Σύμβουλος (CEO) της μοναδικής στην πολιτεία της Βικτώριας ιχθυαγοράς χονδρικής πώλησης. Η επιχείρηση παρουσιάζει σήμερα ετήσιο τζίρο περίπου $150 εκατομμυρίων.

Το βραβείο Επαγγελματικών Υπηρεσιών (Professional Services Award), αποδόθηκε στον Δρ. Πολ Ηλιάδη AM, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας στον τομέα κλινικής αιματολογίας και ογκολογίας. Πέραν του έργου του στην ιατρική έρευνα για τον καρκίνο και την ίδρυση κλινικών ανά την Αυστραλία, ξεχωρίζει και για την προσφορά του στην παροικία. Το 2013 πραγματοποίησε δωρεά $1 εκ. στο Πανεπιστήμιο της Κουηνσλάνδης, για τη δημιουργία έδρας Αρχαίων Ελληνικών Σπουδών και Ιστορίας.

Στην κατηγορία ειδικά για γυναίκες, Woman of Influence Award, βραβεύθηκε η Βιολέτα Ρουμελιώτη, επικεφαλής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, με αναγνωρισμένο έργο στην Αυστραλία για την στήριξης μεταναστών και προσφύγων. Η κυρία Ρουμελιώτη έχει λάβει κατά καιρούς διακρίσεις για τη μαχητική της δράση στον τομέα κοινωνικής δικαιοσύνης και προάσπισης διαφορετικότητας, καθώς και για την ανάμειξή της στο επιχειρείν.

Το βραβείο διάκρισης στον αθλητικό χώρο Sports Award, απονεμήθηκε στον φωτογράφο Delly Carr (Παντελή Καραγιάννη).
Γεννημένος στο Σύδνεϋ με καταγωγή από τη Σάμο και το Καστελλόριζο, ο κ. Carr είναι ο μοναδικός Αυστραλός – και ιδρυτικό μέλος – της Παγκόσμιας Ακαδημίας Φωτογραφίας. Στα 30 χρόνια εμπειρίας του έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Φωτογραφίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ το 2000.

Με το βραβείο υπηρεσίας στην κοινότητα, Community Award, τιμήθηκε φέτος η Lilian Gomatos, για τη μακροχρόνια συνεισφορά της στην παροικία του Ντάργουιν.
Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βόρειας Επικράτειας το 1985, ενώ ξεχωρίζει ακόμη για τη φιλανθρωπική δράση της και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στην καθιέρωση του ομογενειακού ετήσιου φεστιβάλ «Darwin Glenti».

Τέλος, το Βραβείο «Χρήστος Σαρησταύρος» για τη νεολαία – Christos Saristavros Young Achievers Award, αποδόθηκε στη Ναταλία Κυριάκου ΟΑΜ.
Περισσότερο από μία δεκαετία, η κ. Κυριάκου πρωτοστατεί σε προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας για νέους ανά τον κόσμο, έχει ιδρύσει τη δική της Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ενώ έχει αναλάβει ρόλους και στον ιδιωτικό τομέα.

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 19 Νοεμβρίου.

Χώροι διεξαγωγής της τελετής απονομής των διακρίσεων HACCI ήταν το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης και κεντρικό ξενοδοχείο του Σύδνεϋ, από όπου έγινε η ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση.

Πηγή: SBS

Διακρίσεις σε οκτώ ομογενείς από το HACCI για το 2020