Εγκαίνια του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στη Λειψία

Εγκαινιάστηκαν στη Λειψία τα γραφεία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Στην τελετή παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Οικογένειας και Νεολαίας, Φρανσίσκα Γκίφαϊ, ο δήμαρχος της πόλης, Μπούρκχαρντ Γιουνγκ, ο ΓΓ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Βούτσινος και ο Κώστας Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όπου θα είναι και η έδρα του ελληνικού τμήματος.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας προέκυψε στην πρώτη περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης και την ένταση που επικράτησε στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Η βελτίωση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των νέων ανθρώπων από την Ελλάδα και τη Γερμανία είναι ο στόχος του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας που ιδρύεται στα πρότυπα του Γαλλογερμανικού και του Γερμανοπολωνικού Ιδρύματος Νεολαίας, τα οποία ιδρύθηκαν το 1963 και 1991 αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια με γερμανική πρωτοβουλία και χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκαν ελληνογερμανικές συναντήσεις στη Γερμανία και την Ελλάδα, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 8.000 νέοι και άτομα που εργάζονται σε προγράμματα νεολαίας.

Θυμίζουμε ότι στη Λειψία ιδρύθηκε πριν από 300 χρόνια η πρώτη ελληνική κοινότητα σε γερμανικό έδαφος, ενώ σήμερα ζουν περίπου 1500 ομογενείς.

Πηγή:DW

Εγκαίνια του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στη Λειψία