Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, οι  κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που διοργανώθηκαν στην Αθήνα, από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.
Η Βουλή των Ελλήνων από το 1998 έχει καθιερώσει την 14η Σεπτεμβρίου ως «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».
Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση στην κεντρική εκδήλωση την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και ήταν ο κύριος ομιλητής στην επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών καθώς και στη δέηση στο Μνημείο του Εθνο-ιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην καταστροφή των πανάρχαιων κοιτίδων του Ελληνισμού της Ιωνίας και στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης με σκοπό την αποτροπή επανάληψης τέτοιων τραγικών γεγονότων. Τόνισε, ότι το ελληνικό φως δεν εξοντώνεται και έκλεισε με το στίχο του Κωστή Παλαμά «….το μεταλαβαίνουμε το αίμα που εχύθη».

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας