Εκδηλώσεις μνήμης για τον Έλληνα ιδρυτή του πρώτου σχολείου των ΗΠΑ

Η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής είχε την ιδέα να τιμηθεί ο Ιωάννης Γιαννόπουλος που έχτισε το πρώτο σχολείο στην Αμερική και συγκεκριμένα στον Άγιο Αυγουστίνο Φλόριδας. Ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, μετέτρεψε το 1760 το ισόγειο του ξύλινου σπιτιού του σε σχολείο το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα και είναι το αρχαιότερο σχολείο της Αμερικής. Ο Γιαννόπουλος, όπως αναφέρθηκε στην αμερικανική Βουλή πριν δύο χρόνια, αλλά και η κόρη του, Μαρία Μανουέλα Μπάρμπαρα «Μαίρη» Γενόπολι Ντάρλινγκ, ήταν οι πρώτοι δάσκαλοι.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής κα. Στέλλα Κοκόλη, φιλοξενήθηκε στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος και αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις στην Τρίπολη και στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδα των ΗΠΑ, προς τιμήν του Ιωάννη Γιαννόπουλου.

Η Στέλλα Κοκόλη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Αμερικής στη «Φωνή της Ελλάδας».

 

Συγκεκριμένα στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου, πρώτου διδασκάλου και ιδρυτή του πρώτου Ελληνικού σχολείου στην Αμερική, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Τρίπολης, το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δ. Τρίπολης και ο Αρκάς καλλιτέχνης Δημήτρης Ταλαγάνης, με τίτλο: «Ένας μεγάλος Αρκάς, ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, μετά από 250 χρόνια, ταξιδεύει για δεύτερη φορά στην Αμερική, έχοντας νικήσει για πάντα το χρόνο, έχοντας συνομιλήσει με την ιστορία».

Ακόμη, όπως ανέφερε η κυρία Κοκόλη, στις 7 Μαρτίου 202 θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Γιαννόπουλου και θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδα. Την πρωτοβουλία για την προτομή και τις εκδηλώσεις πήραν η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, με την οικονομική και ηθική υποστήριξη του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φλόριδας, του οργανισμού «Ελληνική Παιδεία» που εδρεύει της Ν. Υόρκης και των συλλόγων «Γέρος του Μοριά» Ν. Υόρκης, Ελλήνων Δασκάλων Ν. Υόρκης «Προμηθέας» και Αθηναίων Φλόριδας.

Η προτομή του Ιωάννη Γιαννόπουλου φιλοτεχνήθηκε από τoν καταξιωμένο καλλιτέχνη Δημήτρη Ταλαγάνη.

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος

Εκδηλώσεις μνήμης για τον Έλληνα ιδρυτή του πρώτου σχολείου των ΗΠΑ