Οι εκδηλώσεις για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου και η σημασία της

Στις 7 Οκτωβρίου του 1571, οι ενωμένοι χριστιανικοί στόλοι της Ισπανίας, Βενετίας, Γένοβας, Ιπποτών της Μάλτας, Σαβοϊας, Τοσκάνης και του Πάπα με την ονομασία Ιερή Ένωση (Lega Santa) συγκρούστηκαν με τον οθωμανικό στόλο στις είσοδο του Πατραϊκού κόλπου, ανάμεσα στα νησιά Νότιες Εχινάδες και το ακροτήριο Σκρόφα και τον κατατρόπωσαν. Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου ήταν η πρώτη σοβαρή ήττα των ανίκητων ως τότε Τούρκων που αναχαίτισε σε κάποιο βαθμό την προώθησή τους στη δυτική Ευρώπη, αλλά είχε και μεγάλες επιπτώσεις στην τότε κατακτημένη Ελλάδα.

Για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, τη σημασία της και τις επιπτώσεις στην Ευρώπη αλλά και την κατακτημένη Ελλάδα, καθώς και την προσπάθεια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων «Ο Οδυσσέας» να αναγνωριστεί η ελληνική συμμετοχή μίλησαν στην Φωνή της Ελλάδας και στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας», στον Πέτρο Δίπλα και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, ο Αντώνης Κλάψης, επικουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Παν. Πελοποννήσου και η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων «Ο Οδυσσέας», Αγγελική Νικολάτου-Χιόνη.

Στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου έλαβαν μέρος πολλοί Έλληνες, είτε με τον χριστιανικό είτε με τον οθωμανικό στόλο, πολλοί από τους οποίους έχασαν και τη ζωή τους. Η Παγκόσμιο Ομοσπονδία Κεφαλλήνων «Ο Οδυσσέας» ανέλαβε πρωτοβουλία φέτος για να ανεγερθεί στο Αργοστόλι ένα ηρώου προς τιμή των Ελλήνων πεσόντων, το οποίο εγκαινιάστηκε κατά τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για τα 450 χρόνια από την Ναυμαχία της Ναυπάκτου από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου. Όπως λέει η Αγγελική Νικολάτου-Χιόνη, στόχος της Ομοσπονδίας ήταν, με το ηρώο και τις εκδηλώσεις, να προβάλλει τη συμβολή των Ελλήνων στη ναυμαχία, καθώς η επικρατούσα άποψη ήταν ότι η τουρκοκρατούμενη Ελλάδα δεν είχε συμμετάσχει.

Στην πραγματικότητα, διευκρινίζει η κ. Χιόνη, στη ναυμαχία έλαβαν μέρος πολλοί Κεφαλλονίτες εθελοντές, οι οποίοι συνεισέφεραν τα καράβια και τα πληρώματά τους, όπως επίσης και Κερκυραίοι, Ζακυνθινοί και Κρήτες, λόγω του ότι η Κρήτη ήταν βενετοκρατούμενη. Μάλιστα, αναφέρει, πως και ο πρέσβης της Ισπανίας ο οποίος μίλησε διαδικτυακά στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για τη ναυμαχία της Ναυπάκτου στην Κοραλλένιο βιβλιοθήκη, αναγνώρισε την ελληνική προσφορά λέγοντας ότι η νίκη στη ναυμαχία στηρίζεται πάρα πολύ στη συμμετοχή και στην προσφορά των Ελλήνων, ενώ είχαν μεγάλες απώλειες.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου ήταν ένα γεγονός με βαρύτητα ανάλογη με εκείνη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, καθώς με τη συντριπτική νίκη του χριστιανικού στόλου αναχαιτίστηκε και πάλι η διείσδυση μιας ασιατικής δύναμης προς τη Δυτική Ευρώπη, υπογραμμίζει ο Αντώνης Κλάψης μιλώντας για τη σημασία της Ναυμαχίας. Σύμφωνα με τον κ. Κλάψη, πρόκειται για μα συνολική προσπάθεια πολλών δυτικών κρατών της εποχής εκείνης: στον ευρωπαϊκό στόλο επικεφαλής ήταν ο Πάπας, ο οποίος συγκέντρωσε γύρω του κράτη της εποχής όπως η Γένοβα, τα ισπανικά κράτη, η Γαλλία, η Βενετία- δηλαδή οι μεγάλες ναυτικές δυνάμεις της εποχής, καθώς και πολλοί Έλληνες που στελέχωσαν τον χριστιανικό στόλο, κυρίως από τα Επτάνησα και την Κρήτη. Ανάλογες περιπτώσεις με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, όπως λέει, ήταν η ναυμαχία στο Άκτιο, ανάμεσα στον Αύγουστο και τους Αντώνιο και Κλεοπάτρα, καθώς και η ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Άλλη μια ιδιαιτερότητα στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, σημειώνει, είναι ότι πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση της πανευρωπαϊκής ενότητας, ένας συνασπισμός σχεδόν πανευρωπαϊκός και κατά κάποιον τρόπο πρόγονος του Ευρωστρατού. Εξίσου σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις: μπαίνει φρένο στην επέκταση των Οθωμανών προς τη Δύση, ενώ συνεχίζουν να κυριαρχούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπτώσεις, όμως, υπάρχουν και στο εμπόριο, αφού οι Οθωμανοί απαγορεύουν πλέον στους Χριστιανούς να κινούνται στις θάλασσές τους, με αποτέλεσμα οι μεταφορές να περνούν στους δικούς τους υπηκόους.

Συντάκτης: Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη