Η ιστορία του Ζωγράφειου Λυκείου και οι Ρωμιοί της Πόλης

Στην ιστορία του Ζωγράφειου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης αναφέρθηκε ο διευθυντής του Γιάννης Δερμιτζόγλου στο ραδιόφωνο της «Φωνής της Ελλάδας» και στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» με τους Δημήτρη Κοντογιάννη και Πέτρο Δίπλα.

Μιλώντας απο το νησί της Ιμβρου στο οποίο βρισκόταν, ο επι 28 χρόνια διευθυντής του Ζωγράφειου τόνισε ότι οι Ρωμιοί της Πόλης είναι σήμερα κάπου 2000-2400 με 66 κοινότητες με εκείνες του Πέρα, των Ταταούλων και της Χαλκηδόνας να είναι οι μεγαλύτερες. Ο ελληνικός πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης ήταν 220-230 χιλιάδες το 1923 όταν ο συνολικός πληθυσμός ήταν 1 εκ. περίπου. «Το να ακούς στο κύριο δρόμο του Πέρα ελληνικά δεν συγκινεί μόνο τους ¨Ελληνες. Συγκινεί και τους παλιούς Τούρκους οι οποίοι είχαν γείτονες ¨Ελληνες,» τόνισε.

Σήμερα, στο Ζωγράφειο σπουδάζουν κάπου 54 μαθητές. «Είμαστε λίγοι αλλά αμέτρητοι,» τόνισε, κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία του σχολείου στις προηγούμενες δεκαετίες αλλά και στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Λύκειο σήμερα με καλεσμένους συχνά παιδιά και ενήλικες απο το εξωτερικό, π.χ. Αθήνα, Λευκωσία, Κάιρο, ΗΠΑ κι αλλού.

Το Ζωγράφειο, η Πατριαρχική του Γένους Σχολή και το Ζάππειο είναι τα τρία σχολεία που έχουν ακόμη παρουσία στη Πόλη. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φοίτησε για ένα διάστημα στο Ζωγράφειο που ιδρύθηκε το 1890.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, λέγοντας ότι συχνά επικεντρωνόμαστε στα προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών και  παραβλέπουμε αυτά που μας ενώνουν. «Υπάρχουν πολλά που μας ενώνουν,» πρόσθεσε. «¨Εχουμε δεκάδες αγιάσματα. Ξέρετε ότι …σ’ αυτά τα αγιάσματα περισσότερο, έρχονται και προσεύχονται Τούρκοι; Είναι απίστευτο κι αληθινό,» παρατήρησε.

Ο κ. Δερμιτζόγλου, γέννημα, θρέμμα της  Πόλης, μίλησε επίσης για την ιστορία της οικογένειάς του με τον πατέρα του Θεόφιλο να είναι ένας από τους παλιούς σοκολατοποιούς της Πόλης και τη μητέρα του που ήταν δασκάλα.

.