Ομογενείς βουλευτές: Οι Γερμανοί ψηφοφόροι ήθελαν Αλλαγή μετά από 16 χρόνια

Η ήττα των Χριστιανοδημοκρατών που δεν είναι πλέον πρώτο κόμμα και η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών και των μικρότερων κομμάτων όπως των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων ήταν το χαρακτηριστικό των Γερμανικών εκλογών τόνισε ο Γρηγόρης Αγγελίδης (του Φιλελεύθερου Κόμματος (FDP), ο μοναδικός σήμερα ομογενής στη Γερμανική Βουλή, ο οποίος όμως δεν εξελέγη, μιλώντας στην εκπομπή η «Παγκόσμια Φωνή μας» στο Ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδος.

«Πριν 2 χρόνια, μας έβλεπαν κάτω από 5% και τώρα πήραμε πάνω από 12%,» ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι Φιλελεύθεροι είναι πιο πολύ υπερ της ελεύθερης αγοράς και των ίσων ευκαιριών για όλους και ιδιαίτερα τους νέους. Ο ίδιος είπε πως «ακόμη και στο θέμα του περιβάλλοντος είμαστε πιο μπροστά» γιατί κοιτάζουμε για εφικτές λύσεις με βάση τον ιδιωτικό τομέα και όχι κρατικίστικες του παρελθόντος.
Ερωτηθείς κατά πόσο ισχύει ότι το κόμμα του είναι υπερ της δημοσιονομικής λιτότητας όπως λέγεται, Ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι το FDP είναι υπερ των επενδύσεων που αποδίδουν αλλά εναντίον της σπατάλης του δημοσίου χρήματος. .
Ερωτηθείς για την νέα κυβέρνηση συνασπισμού που θα προκύψει μετά τις εκλογές, ο κ. Αγγελίδης παραδέχθηκε ότι οι Φιλελεύθεροι είναι πιο κοντά στους Χριστιανοδημοκράτες αλλά αυτό που μετρά είναι να τιμήσουν τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες τους για τις οποίες ψηφίσθηκαν, συμμετέχοντας σε μια κυβέρνηση για το καλό της Γερμανίας.
Η Σοφία Λεωνιδάκη, βουλευτής του αριστερού κόμματος Die Linke στο κρατίδιο της Βρέμης, πιστεύει ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.
Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι θα τα βρούνε εύκολα γιατί συμφωνούν σε πολλά θέματα, όμως θα είναι πιο περίπλοκο με τους Φιλελεύθερους που θέλουν το υπουργείο Οικονομικών και δεν θέλουν να αυξηθούν οι φόροι.
Αναφορικά με το δικό της κόμμα, η ίδια είπε πως έχασε 600 χιλ. ψηφοφόρους που πήγαν στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) γιατί ήθελαν να διώξουν την κεντροδεξιά από την εξουσία μετά από 16 χρόνια. Το πρόγραμμα των κομμάτων δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ψήφο των πολιτών αυτή την φορά, κατέληξε.
Η κ. Λεωνιδάκη εκτιμά πως οι Χριστιανοδημοκράτες θα μπουν σε μια περίοδο εσωστρέφειας και θα κινηθούν πιο δεξιά. Η ίδια δεν περιμένει πως τα κόμματα του νέου συνασπισμού θα μπλοκάρουν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 από την Ρωσία ενώ βλέπει πως μια πιθανή κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελεύθερων θα είναι πιο θετική απέναντι στον Ευρωστρατό που θέλει να προωθήσει η Γαλλία.

Παραγωγοί-παρουσίαση: Δίπλας Πέτρος-Κοντογιάννης Δημήτρης