Έλληνες ερευνητές από το εξωτερικό στελεχώνουν το Κέντρο Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο ρόλος του Κέντρου Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς αυτό μπορεί να μετατρέψει το brain drain σε brain gain, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, και των υφυπουργών Ανάπτυξης και Παιδείας, Χρίστου Δήμα και Βασίλη Διγαλάκη, στην εναρκτήρια εκδήλωση του Κέντρου, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Κέντρο λειτουργεί ήδη από τον Αύγουστο στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, σε συνεργασία με την εταιρεία EY(Ernst & Young).

Συγκεκριμένα, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος έχει προχωρήσει σε μία πρωτοποριακή συνεργασία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, στο πεδίο της ευφυούς ανάλυσης εγγράφων με την EY (Ernst & Young). Αναγνωρίζοντας τη μακροχρόνια τεχνογνωσία και εξειδίκευση των ερευνητών του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL) του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, επέλεξε την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός μοναδικού Κέντρου Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ – Artificial Intelligence Center of Excellence).

Το Κέντρο θα υλοποιεί πρωτογενή έρευνα με το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξελίξει την κατανόηση εγγράφων, την εξόρυξη πληροφορίας, καθώς και άλλα πεδία σχετικά με την ευφυή ανάλυση εγγράφων.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Βαγγέλης Καρκαλέτσης, διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφοριών και Τηλεπικοινωνιών του Δημόκριτου «είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια συνεργασία ανάμεσα σε μια εταιρεία και ένα ερευνητικό κέντρο. Όσον αφορά μάλιστα το θέμα του brain gain, ήδη έχουμε προσλάβει Έλληνες ερευνητές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και επιστρέφουν στην Ελλάδα».

Για την επιστροφή εξαιρετικών επιστημόνων στην Ελλάδα έκανε λόγο και ο κ. Δήμας. «Μέσω αυτής της συνεργασίας θα μπορέσουμε να επαναπροσελκύσουμε Έλληνες επιστήμονες που αναγκάστηκαν τα χρόνια της κρίσης να φύγουν στο εξωτερικό επειδή δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν τα όνειρά τους στην χώρα μας. Είναι άσχημο να σπουδάζουμε στην Ελλάδα να δημιουργούμε εξαίρετους επιστήμονες και να μην έχουμε την δυνατότητα να τους αξιοποιήσουμε κατάλληλα. Ήδη αυτή η συμφωνία οδηγεί στον επαναπατρισμό των επιστημόνων».

«Όλοι γύρω μας μιλάνε για την λεγόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και κεντρικό κομμάτι αυτής της έννοιας αποτελούν οι τεχνολογίες που έχουν σχέση με τεχνητή νοημοσύνη» διαπίστωσε σε δηλώσεις ο κ. Πιερρακάκης. «Είναι βέβαιο, ότι τόσο ρυθμιστικά, όσο και σε επίπεδο έργου πληροφορικής, θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση όσο πιο γρήγορα γίνεται» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι το αύριο, είναι το σήμερα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βοηθήσουν και τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να μπει στην αυριανή εποχή».

 

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

 

 

 

Έλληνες ερευνητές από το εξωτερικό στελεχώνουν το Κέντρο Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη