Έλληνες μουσικοί του Μονάχου: Νίκος Μωυσιάδης

Λίγοι είναι οι Έλληνες μουσικοί που έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει στο Μόναχο και που έχουν συνδέσει την παρουσία τους και με την πολιτιστική δράση των συλλόγων. Ένας από αυτούς είναι ο Νίκος Μωυσιάδης

Η σχέση του με την ποντιακή λύρα ξεκινάει από το σπίτι όταν αξιοποίησε μια ποντιακή λύρα που είχε για διακόσμηση ο πατέρας του. «Τότε άρχισα να γρατζουνώ»  λέει χαρακτηριστικά. Σε ηλικία 11 ετών ο Νίκος αρχίζει μαθήματα αρμόνιου σε γερμανικό ωδείο αλλά η αγάπη του για την ποντιακή λύρα τον οδηγεί να την μάθει μόνος του.

Αρχικά συνόδευσε τα παιδιά του μικρού χορευτικού στις πρόβες του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου. Από τα 16-17 του χρόνια συμμετέχει στις μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις του συλλόγου συνοδεύοντας το τότε βασικό σχήμα που αποτελούσαν οι Γιάννης Πανίδης, Θεόδωρος Βουλγαρίδης, Χρήστος Παρασίδης

Όταν ο Γιάννης Πανίδης επιστρέφει στην Ελλάδα ο Νίκος αναλαμβάνει πλέον τη συνοδεία και του μεγάλου χορευτικού ενώ είναι λυράρης και στο βασικό μουσικό σχήμα του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου.

Από το 2006 και για 4 χρόνια εντάσσεται στο μουσικό σχήμα GENIMA BAND ενώ το 2013/14 σταματάει ως λυράρης χορευτικού από το σύλλογο Ποντίων «για να δοθεί η δυνατότητα και σε νεότερους» όπως λέει ο ίδιος στο ομογενειακό blog του Μονάχου doryforos.org.

Το 2014 ξεκινά την διδασκαλία ποντιακής λύρας στο ελληνικό Ωδείο «Kalliton» στο Μόναχο, δίνοντας την δυνατότητα σε νέες και νέους να έρθουν κοντά στην Ποντιακή παράδοση.

Ο Νίκος Μωυσιάδης συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά σε διάφορες παραδοσιακές, λαϊκές και έντεχνες εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά σχήματα.

Στην συνέντευξή του δεν παραλείπει να τονίσει την προσφορά των συλλόγων και των οργανωμένων φορέων του Ελληνισμού στο εξωτερικό λέγοντας ότι μέσω αυτών γίνεται η προώθηση της πολιτιστικής και εθνικής μας κληρονομιάς.

 

Πηγή: https://www.doryforos.org/

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

Έλληνες μουσικοί του Μονάχου: Νίκος Μωυσιάδης