Έλληνες ομογενείς γιατροί και επιστήμονες από 25 κράτη συζήτησαν για τον Covid19

Για πρώτη φορά περισσότεροι από 100 Έλληνες Ομογενείς Γιατροί και Επιστήμονες, από 25 κράτη συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις, εμπειρίες και πρακτικές για τον COVID-19 και για τα εμβόλια στην Πανομογενειακή Τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε το Σάββατο 20 Ιουνίου 2020 από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού  (Γ.Γ.Α.Ε.) σε συνεργασία με την Ομοσπονδία των Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αγκαλιάζοντας αυτήν την προσπάθεια, που γίνεται για πρώτη φορά, στο τηλεοπτικό μήνυμα του προς τους ομογενείς γιατρούς τόνισε μεταξύ άλλων ότι η τηλεδιάσκεψη αυτή αναδεικνύει το τεράστιο εθνικό κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα εκτός συνόρων και υπογράμμισε τη δύναμη και την ικανότητα του Έλληνα που προκόβει όπου κι αν βρεθεί, αλλά και που προσφέρει στην επιστήμη και στην πατρίδα μας. Συνέχισε λέγοντας πως αυτή η διεθνής συνάντηση, με συμμετέχοντες πάνω από 100 γιατρούς από 25 χώρες αποτελεί ένα πρώτο βήμα συντονισμού και πρόπλασμα για τη συγκρότηση ενός παγκόσμιου δικτύου ομογενών γιατρών, ερευνητών. «Ένας τέτοιος θεσμός», πρόσθεσε, «θα ενίσχυε τις επιδόσεις τους ως επιστημονικών μονάδων, θα πολλαπλασίαζε όμως και την εμβέλειά τους αν τις οργάνωνε σε κοινούς στόχους. Θα διεύρυνε επίσης το κύρος της χώρας μας και, βέβαια, θα τη βοηθούσε να δημιουργήσει κίνητρα σε κάποια στιγμή να επαναπατρίσει αυτά τα πολύτιμα μυαλά της Ελλάδας».

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα συμπεράσματα που η ίδια η πολιτική μπορεί να αντλήσει από την περιπέτεια της πανδημίας και, κυρίως, «την ανάγκη οι κυβερνητικές αποφάσεις να στηρίζονται στη γνώση, να ακούν την επιστήμη κι όταν χρειάζεται, να υπηρετούν και δύσκολες επιλογές, έστω κι αν, αρχικά, αυτές μπορεί να φαίνονται αντιδημοφιλείς, ή, ακόμα κι ανεφάρμοστες. Η εμπειρία της Ελλάδας έδειξε πως, όταν η Πολιτεία άκουσε τους γιατρούς και πήρε τολμηρά μέτρα, κατέκτησε και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Έτσι αύξησε την ατομική ευθύνη και την κοινωνική πειθαρχία και κατά συνέπεια όλη η χώρα μπόρεσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρώτο κύμα του ιού». Υπογράμμισε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατεί στον αγώνα ώστε κάθε χρήσιμο φάρμακο και, κυρίως, το πολυπόθητο εμβόλιο να γίνουν προσιτά σε κάθε κάτοικο του πλανήτη και διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι ασφαλής: οι γιατροί και το κράτος έχουν λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των πολιτών, αλλά και των επισκεπτών της χώρας μας. Η οικονομία της Ελλάδας έχει ξεκινήσει, ο τουρισμός κάνει τα πρώτα του οργανωμένα βήματα και ένα ολοκληρωμένο σύστημα πολιτικής προστασίας επιτρέπει τον έλεγχο της κατάστασης σε όλη την επικράτεια, μαζί με ειδικά σχέδια που εξυπηρετούν την κατάλληλη και γρήγορη αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενου κρούσματος.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του με πρόσκληση των συμμετεχόντων, όχι πια σε τηλεδιάσκεψη, αλλά σε διά ζώσης συνάντηση, όπου θα έχει τη χαρά να τους υποδεχθεί ο ίδιος στη μητέρα-πατρίδα στο προσεχές μέλλον.    

 Ακολούθησε τηλεοπτικό μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Κωνσταντίνου Βλάση, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε «….Η πρώτη αυτή τηλεδιάσκεψη σηματοδοτεί τη δημιουργία παγκοσμίου δικτύου ομογενών Γιατρών και Επιστημόνων. Η συνάντηαη αυτή γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια υγεία. Το κοινωνικό μήνυμα που προκύπτει από την πανδημία είναι ότι χρειαζόμαστε ένα συμπαγές και αξιόπιστο σύστημα δημόσιας υγείας που να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στην υγεία τις μέρες αυτές….Ως Καθηγητής Ιατρικής τόνισε δε την εξαιρετική συμμετοχή των υπηρεσιών υγείας και την τεράστια ανταπόκριση τους, στην αντιμετώπιση του κορονοιού. Επεσήμανε δε την ανάγκη δημιουργίας παγκόσμιας πλατφόρμας συνεργασίας των ομογενών γιατρών. Τέλος ευχαρίστησε τον Γεν. Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Χρυσουλάκη για την εξαίρετη αυτή πρωτοβουλία…..»

Την οργάνωση και τον συντονισμό είχε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών,  κ. Γιάννης Χρυσουλάκης ενώ την επιστημονική επιμέλεια των εισηγήσεων και ομιλιών είχε  ο καθηγητής Παθολογίας και Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Cornell και Νοσοκομείου LenoxHill της Νέας Υόρκης και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Σπύρος Μεζίτης.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που με το μήνυμα του στηρίζει τη νέα αυτή πρωτοβουλία.

Τόνισε δε πως πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά συναντήσεων μεταξύ των ομογενών γιατρών όλου του κόσμου, αλλά και την πρώτη από τις δράσεις και εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν ένα δυνατό δίκτυο Ελλήνων ομογενών ιατρών. Αυτές οι πρωτοβουλίες και δράσεις θα συνεισφέρουν στο ελληνικό braingain και braincirculation. Μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε  και στη σημαντική θέση που κατέχει το Ιπποκρατικό Ιδεώδες στο όραμα για τη δημιουργία του δικτύου των Ελλήνων γιατρών όλου του κόσμου, οι οποίοι, όπως τόνισε, ξεπερνούν τις 15.000.Είπε επίσης ότι με τον Υφυπουργό κ. Βλάση συνεργάζεται στενά για να ενώσουν όλους τους Έλληνες Ομογενείς γιατρούς σε ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό δίκτυο.  Έκλεισε τον χαιρετισμό του με την προτροπή η μάχη κατά του Covid-19 να γίνει η ευκαιρία να ενωθούν οι ελληνικές δυνάμεις απανταχού της γης και αφού αναφέρθηκε στις εξέχουσες προσωπικότητες των ομιλητών, καλωσόρισε ένθερμα τον ομογενή ιατρό και ερευνητή, Γιώργο Γιανκόπουλο, με την ευχή, αφού νίκησε τον Έμπολα, να είναι εκείνος ο πρώτος που θα νικήσει και τον κορωνοϊό.

Συμμετείχαν 100  πολύ προβεβλημένοι γιατροί και ερευνητές, ενώ κύριοι εισηγητές ήταν  οι κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο κ. Emmanuel Kogevinas από Ισπανία, ο πολύ γνωστός από το εμβόλιο του Έμπολα πρωτοπόρος κ. Γιώργος  Γιανκόπουλος της  Regeneron, και ο Καθηγητής του  Harvard κ. Stephanos Kales.  Ακολούθησε Παρέμβαση από τον Καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, κ. Ζακυνθινό.

Παρεμβάσεις έκαναν 9  Πρόεδροι/Αντιπρόεδροι  Ιατρικών Συλλόγων Ομογενών από Καναδά, 2 από ΗΠΑ, Αυστρία, Γερμανία, Παναμά, Αγγλία, Ρουμανία και Αυστραλία. Επίσης παρεμβάσεις έγιναν  από ομογενείς γιατρούς οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του convid-19 και μετέφεραν  τις τοπικές εμπειρίες. Συμμετείχαν μεγάλος αριθμός Καθηγητών Πανεπιστημίων, Εκπρόσωποι ή Διευθύνοντες πολλών Νοσοκομείων, εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας και κορυφαίοι ερευνητές και επιστήμονες.

Παρών στην τηλεδιάσκεψη ήταν και ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό στους συναδέλφους ομογενείς τονίζοντας πως θεωρεί την τηλεδιάσκεψη αυτή ως ένα θεμελιώδες κεφάλαιο για την πραγμάτωση της μεγάλης ιδέας της διασύνδεσης των αρίστων ιατρικών προσωπικοτήτων Ελλήνων της γης, καθώς κατορθώθηκε να συγκεντρωθεί ό,τι πιο πολύτιμο γέννησε η Ελλάδα στο σήμερα, στην υπηρεσία της χώρας και της Ιατρικής, της Υγείας και του Ανθρώπου. Συνεχάρη  τον Γενικό Γραμματέα που ξεκίνησε αυτό το όραμα το οποίο είχε εδώ και πολλά χρόνια και βλέπει τώρα να πραγματοποιείται, Επεσήμανε δε την ιδιαίτερη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Χρυσουλάκη όχι μόνο με τους γιατρούς της ομογένειας , αλλά και για την προώθηση του Ιπποκρατικού ιδεώδους και της Ιπποκρατικής ηθικής, ενώ ανήγγειλε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν πολλές δράσεις συνεργασίας με τη ΓΓΑΕ που απευθύνονται στους ομογενείς. Έδωσε δε το πρώτο παράδειγμα μελλοντικής συνεργασίας σημειώνοντας ότι «η σημερινή κορυφαία  και πρωτόλεια συνεδρίαση θα μπορεί να αποτελεί την αρχή ενός είδους Ολυμπιάδων της Ιατρικής γνώσης καθώς  και των Αμφικτιονιών, θεσμών- προτάσεων του Ιπποκράτειου Ιδρύματος, Διεθνούς ακτινοβολίας, που στόχο έχουν να συγκεράσουν την δυναμική των Ελλήνων γιατρών παγκοσμίως».

Η Πρώτη αυτή Παγκόσμια Τηλεδιάσκεψη Ελλήνων Γιατρών για το COVID-19 είχε τεράστια επιστημονική και ομογενειακή επιτυχία, όπως φάνηκε από τα ενθουσιώδη μηνύματα όλων των συμμετεχόντων. Έφερε για πρώτη φορά τόσο κοντά τους ομογενείς γιατρούς στην αντιμετώπιση του convid-19. Μάλιστα δε, μετά την πρόσκληση του Πρωθυπουργού ότι τους περιμένει την επόμενη φορά στην Αθήνα, άμεσα ξεκίνησαν οι διεργασίες  για την οργάνωση Πανομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου το 2021 στην Αθήνα με χιλιάδες ομογενείς γιατρούς αυτή τη φορά. Η διαδικασία της δημιουργίας του Παγκοσμίου Δικτύου ομογενών γιατρών μόλις ξεκίνησε.

Οι ομιλητές παγκόσμιας εμβέλειας και οι παρεμβάσεις ήταν εξαιρετικές και επιδεικνύουν τη παγκόσμια ισχυρή αντιπροσώπευση των Ελλήνων και Ελληνίδων στην Ιατρική Επιστήμη.

Ο Δρ. Σωτήριος Τσιόδρας, Καθηγητής Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κυβερνητικός Ιατρικός Διευθυντής Αντιμετώπισης Κορωνοιού στην Ελλάδα  επέδειξε τη πετυχημένη αντιμετώπιση εξάπλωσης Κορωνοιού στην Ελλάδα με γρήγορο κλείσιμο (lockdown), προστατευτικά μέτρα με μάσκες, γάντια, εντατικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, κοινωνική αποστασιοποίηση, ιχνηλάτηση και αύξηση κλινών εντατικής θεραπείας στα Ελληνικά νοσοκομεία.  Πιστεύει ότι ο ελεγχόμενος τουρισμός είναι εφικτός με τα προστατευτικά μέτρα που ελήφθησαν.

Ο Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος, Πρόεδρος της κολοσσιαίας φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron μίλησε για τις εξελίξεις στη θεραπεία Κορωνοϊού με εμβόλια και Κοκτέιλ Αντισωμάτων.  Η εταιρεία του είναι πρώτη στη παραγωγή Κοκτέιλ Αντισωμάτων από ποντίκια που αντιδρούν στον άνθρωπο και καταστέλλουν τη δέσμευση του Κορωνοϊού στον υποδοχέα ACE 2 του πνευμονικού ιστού. Παρουσίασε την καινοτόμα μέθοδο που χρησιμοποιεί η εταιρεία του στην ανάπτυξη αντιικών φαρμάκων χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές γενετικής μηχανικής. Η Regeneron πρωτοπορεί σε αυτό τον τομέα έχοντας αναπτύξει φαρμακευτικό σκεύασμα για τον Ebola που έχει υπερδιπλασιάσει το ποσοστό βιωσιμότητας  βαριά νοσούντων ασθενών. Ο κ. Γιανκόπουλος μετάφερε την αισιοδοξία του ότι χρησιμοποιώντας ανάλογες μεθόδους σύντομα θα αναπτύξει αποτελεσματικά σκευάσματα για την καταπολέμηση του COVID-19

Ο Δρ. Στέφανος Κάλης, Καθηγητής Ιατρικής Χάρβαρντ μίλησε για την επιδημιολογία αντιμετώπισης Κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες ιδιαίτερα στους οίκους ευγηρίας που καλυτέρευσε με τη λήψη αυστηρών προστατευτικών μέτρων και είναι κύριος συγγραφέας ιατρικής μελέτης που δείχνει ότι οι θερμές θερμοκρασίες βοηθάνε στη καταστολή του Κορωνοϊού. Τέλος, παρουσιάστηκε αισιόδοξος για τη σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας και για τη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας του COVID-19.

Ο Δρ. Μανώλης Κογιεβίνας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Επιδημίας στη Βαρκελώνη, Ισπανίας έδειξε την αρχικά δύσκολη κατάσταση στην Ισπανία και πως με τα προστατευτικά μέτρα καλυτέρευσε.  Η Αφρική έχει τεράστια αύξηση κρουσμάτων αλλά λόγω της νέας ηλικίας του πληθυσμού θα έχει λιγότερη θνησιμότητα συγκρινόμενη με την Ευρώπη. Τέλος, επεσήμανε ότι η προστασία της βιοποικιλότητας και εν γένει του φυσικού περιβάλλοντος, συνιστά κρίσιμο  παράγοντα για την αποφυγή νέας πανδημίας στο μέλλον.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στον Ευαγγελισμό κ. Ζακυνθινός έδειξε με διαφάνειες μελέτη όπου 39% των ασθενών COVID-19 στη ΜΕΘ πέθαναν λιγότεροι σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό μάλλον οφείλεται στη γρήγορη εφαρμογή των μέτρων.

Ο Δρ. Χάρης Θεοχαρίδης, Καθηγητής Φαρμακολογίας/Ανοσοβιολογίας στην Ιατρική Σχολή TUFTS της Βοστώνης έκανε παρέμβαση για την αντιμετώπιση του κυτταροτοξικού συνδρόμου σε σοβαρούς ασθενείς COVID-19 με καινούργιες θεραπείες.

Ο επεμβατικός καρδιολόγος Δρ. Γιώργος Ντάγγας, Πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Ϋόρκης ανέφερε αποτελέσματα σε σύγχρονες μελέτες Κορωνοϊού και καρδιοπαθειών.

Ο νευροχειρούργος Δρ. Δημήτριος Σιγκούνας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο GeorgeWashingtonUniversity σημείωσε ότι θα δούμε περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια σε ασθενείς που έχουν η πέρασαν το COVID-19.

Ο επεμβατικός καρδιολόγος Δρ. Ηλίας Ηλιάδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υερσέης, ΗΠΑ μίλησε για τη συνεργασία των Ελλήνων Γιατρών παγκόσμια και την επιτυχή αντιμετώπιση της Πανδημίας Κορωνοϊού από την Ελλάδα.

Ο χειρουργός Δρ. Παναγιώτης Μανώλας, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης μίλησε για τη προσφορά των γιατρών του Συλλόγου στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα και τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για όλους τους Ομογενειακούς επαγγελματικούς συλλόγους για περισσότερη και αμεσότερη ιατρική βοήθεια, επικοινωνία και συνεργασία.

Η Δρ. Ολγα Σαραντοπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας Επιστημόνων και Επιχειρηματιών και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Αυστρίας συνεχάρη το κ. Χρυσουλάκη, Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής Δρ. Σπύρο Μεζίτη για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία που φέρνει κοντά Έλληνες επιστήμονες της υφηλίου να γνωριστούν, να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν απόψεις με σκοπό να βοηθήσουν την Ελλάδα.  Δήλωσε ότι αυτή η πρώτη προσπάθεια σε παγκόσμια εμβέλεια θα πρέπει να συνεχιστεί και θα πρέπει οι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού να συμπεριληφθούν στη χάραξη της μελλοντικής πορείας της Ελλάδας.

Συμπεράσματα της Πρώτης Παγκόσμιας Τηλεδιάσκεψης Ελλήνων Γιατρών για το COVID-19

  1. Οι Έλληνες γιατροί και βιοεπιστήμονες βρίσκονται στη πρώτη γραμμή θεραπείας του Κορωνοϊού.
  2. Υπάρχει μεγάλη δύναμη με Έλληνες γιατρούς και βιοεπιστήμονες παγκόσμια που μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα.
  3. Όλοι οι εισηγητές και συμμετέχοντες συμφωνούν με τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού και έχουν κοινές εμπειρίες.
  4. Η Ελληνική Ιατρική Κοινότητα πέτυχε παγκόσμια επικοινωνία με σκοπό τη συνεργασία για τη σωτηρία ανθρωπίνων ζωών.
  5. Γίνεται τεράστια προσπάθεια από την Ελλάδα να δεχτεί τους Απόδημους και Ξένους με ασφάλεια.

Είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί ότι τα μηνύματα που καταφθάνουν ακριβώς μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης, ομιλούν για μια συγκλονιστική τηλεδιάσκεψη και πρωτόγνωρη διαδικασία ένωσης των ομογενειακών δυνάμεων. Επίσης αναφέρουν ότι τώρα γίνεται κατανοητό το γιατί όλοι οι Έλληνες ομογενείς γιατροί και επιστήμονες πρέπει να ενταχθούν σε ένα ενιαίο πανομογενειακό δίκτυο.

Η κατά γενική ομολογία πολύ εποικοδομητική επικοινωνία ολοκληρώθηκε με τον ομογενειακό ιατρικό σύλλογο Νέας Υόρκης να καλεί σε νεότερη συνάντηση όλους τους συμμετέχοντες στις αρχές του Ιουλίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έλληνες ομογενείς γιατροί και επιστήμονες από 25 κράτη συζήτησαν για τον Covid19