Αυστραλία: Ελληνίδες καλλιτέχνιδες στην προώθηση της ισότητας των φύλων

Αύριο Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, η ποιήτρια Κοραλία Δημητριάδη συνεργάζεται με τις γυναίκες-μέλη του ρεμπέτικου τρίο “Bandidas” (Pascal Latra, Kitty San Pedro, Απολλωνία Ξυλούρη) και την DJ Randy Lipz XXX (Ελένη Τζάρου) για μια εκδήλωση που σκοπό έχει την φεμινιστική αφύπνιση της ελληνικής παροικίας και όχι μόνο.

Στην εκδήλωση με την επωνυμία “Ελληνίδες στο προσκήνιο” (“Greek girls to the front”), θα παρουσιαστούν ποίηση, μουσική και χορός από Ελληνίδες. Ο στόχος είναι η συγκέντρωση γυναικών από όλα τα κοινωνικά στρώματα της πολυπολιτισμικής Αυστραλίας, αφήνοντας ταυτόχρονα την πόρτα ανοιχτή και στους άντρες εκείνους που υποστηρίζουν τις γυναίκες.

Το Κέντρο Στήριξης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αυστραλίας (Safe Steps Domestic Violence Support Centre) ανέφερε σε πρόσφατη έρευνά του ότι το 33% των κλήσεων που έλαβε προερχόταν από μη αγγλόφωνες γυναίκες. Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες-θύματα βίας υποφέρουν στη σιωπή. Δεν κάνουν καν την κλήση καθώς φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια και να ανησυχούν για το τι θα σκεφτεί η κοινότητά τους.

Είναι μεγάλο το πρόβλημα εάν οι μη αγγλόφωνες γυναίκες, στις κοινότητες των μεταναστών δεν έχουν ισχυρές γυναικείες φωνές ειδικά στις τέχνες. Με την ύπαρξη και συνεργασία ισχυρών, δυναμικών γυναικείων φωνών, η ομάδα πίσω από την εν λόγω εκδήλωση ελπίζει να εμπνεύσει άλλες γυναίκες στις κοινότητες των μεταναστών να ασχοληθούν με τις τέχνες για να προωθήσουν την αλλαγή μέσα στο άμεσο περιβάλλον τους.

“Δεν έχουμε δει δυναμικές γυναικείες φωνές στην ελληνική ή την ιταλική παροικία να διεκδικούν και αυτό είναι ανησυχητικό” λέει η Κοραλία Δημητριάδη. “Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε στην αλλαγή αυτή μέσω της τέχνης”, συμπληρώνει.

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

 

Αυστραλία: Ελληνίδες καλλιτέχνιδες στην προώθηση της ισότητας των φύλων