Ελληνοαυστραλός επιστήμονας ερευνά σεξιστικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές στα social media

Τα τελευταία χρόνια, ο Ελληνοαυστραλός ερευνητής Δρ. Γιάννης (Τζόναθαν) Μαυρουδής μελέτησε, στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του, τις κοινωνικές συμπεριφορές όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα τελευταία χρόνια, το Instagram έχει γίνει το δημοφιλέστερο μέσο αυτοπροβολής ειδικά σε άτομα νεαρής ηλικίας. Από κει έχουν προκύψει και οι λεγόμενοι influencers, δηλαδή άτομα που διαθέτουν προφίλ με χιλιάδες πιστούς ακολούθους. Οι… «ινφλουένσερς» με φωτογραφίες και βίντεο, πολλές φορές με διφορούμενο περιεχόμενο όπως ημίγυμνες πόζες και ανάρμοστο λεξιλόγιο, τραβούν τα «βλέμματα» και τα κλικ!

Ο Δρ. Γιάννης Μαυρουδής, στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο Swinburne της Μελβούρνης, ερευνά τις συμπεριφορές των νεαρών ατόμων που διαθέτουν λογαριασμούς στο Instagram. «Υπάρχει μια ασυμφωνία στον χαρακτήρα του ατόμου που παρουσιάζεται στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στον πραγματικό του, στον κόσμο έξω από τα social media», λέει ο ομογενής ερευνητής στο SBS Greek.

Η διατριβή του κ. Μαυρουδή, με τίτλο «Fame Labor and Microcelebrity Culture», επεξεργάζεται την έννοια της εργασίας για την απόκτηση φήμης και τον τρόπο που αυτή επιτυγχάνεται. O κ. Μαυρουδής υποστηρίζει ότι η έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταμορφώνει την σύνθεση της ταυτότητας των νέων ανθρώπων και το πώς αυτοί αλληλεπιδρούν με τον περίγυρό τους. Αναφέρεται και στον τρόπο που αυτοπροβάλλονται οι γυναίκες νεαρής ηλικίας. «Προκειμένου να αποκτήσουν φήμη μέσα από το Instagram, είναι συχνό φαινόμενο η ανάρτηση από νεαρές χρήστριες του Instagram φωτογραφιών τους με υπερτονισμένα χείλη και άλλα μέρη του σώματός τους. Αυτή η έντονη σεξουαλικότητα στις φωτογραφίες που πολλές φορές θυμίζει ερωτικές ταινίες βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματική εικόνα των ατόμων αυτών» αναφέρει.

Στους άντρες, όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο λέει ο ομογενής ερευνητής. «Οι άντρες στα social media εμφανίζουν την εικόνα ενός υπερ-αθλητικού ατόμου, με μια υπερβολικά τονισμένη αρρενωπότητα όπως παρουσιάζονται στον τρόπο που φωτογραφίζονται». Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στους gay άντρες. «Oι ομοφυλόφιλοι άνδρες προσπαθούν συνήθως να παρουσιάσουν την εικόνα ενός ετεροφυλόφυλου υπερ-αρρενωπού άντρα κάτι που επίσης διαφέρει από την πραγματικότητα», υποστηρίζει ο κ. Μαυρουδής.

«Αυτές οι συμπεριφορές ενισχύουν σεξιστικά φαινόμενα, ακόμα και την πατριαρχία, δηλαδή ένα παρωχημένο κοινωνικό σύστημα στο οποίο οι άντρες κρατούν κατά κύριο λόγο την εξουσία και κυριαρχούν στην κοινωνική ζωή. Πρόκειται για καλλιέργεια αναχρονιστικών συμπεριφορών που αποκτούν αγόρια και κορίτσια σε μια ηλικία που ακόμη οι χαρακτήρες τους διαμορφώνονται», συμπεραίνει ο Ελληνοαυστραλός ερευνητής.

Προκειμένου ο κ. Μαυρουδής να ερευνήσει τις συμπεριφορές των χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αυτοπροβολής κατάφερε μέσα σε σχετικά σύντομο διάστημα και με στοχευμένες αναρτήσεις να αποκτήσει πάνω από 30.000 ακολούθους. Αναδείχτηκε δηλαδή σε «influencer», και μπορούσε, μέχρι ενός ορισμένου βαθμού, να ασκήσει επιρροή σ’ αυτούς που τον ακολουθούσαν με έναν τρόπο ζωής που καλλιεργούσε.

Στην διδακτορική του διατριβή χρησιμοποίησε αναρτήσεις τους και σχόλια άλλων χρηστών προκειμένου να εξετάσει συμπεριφορές. Επιπλέον, πήρε συνεντεύξεις από περισσότερα από 500 άτομα που αναφέρονται στις δικές τους εμπειρίες από την έκθεσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον προβληματισμό τους γι’ αυτά.

Πηγή: SBS Greek

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

Ελληνοαυστραλός επιστήμονας ερευνά σεξιστικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές στα social media