Ένα ντοκιμαντέρ για την γενοκτονία των Ποντίων από τον ομογενή Φώτη Μαράντο

Το ντοκιμαντέρ «19.5.1919» δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη Φώτη Μαράντο, με σκοπό να ενημερωθεί το Γερμανόφωνο κοινό για τα δεινά που υπέστη ο Ελληνισμός του Πόντου το 1919. Ο Φώτης Μάραντος άλλωστε ζει και εργάζεται τα τελευταία 7 χρόνια στο Μόναχο της Γερμανίας.
Στο Μόναχο, το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους προβλήθηκε στο πλαίσιο της «33ης Ελληνικής Εβδομάδας Κινηματογράφου» σε μια κατάμεστη αίθουσα.
Ο Κώστας Μήτσης δήλωσε εκ μέρους της διοργάνωσης της «Ελληνικής Εβδομάδας Κινηματογράφου» πως «είναι πολύ σημαντικό που το φετινό φεστιβάλ έχει αυτή την ταινία μικρού μήκους» και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της γεμάτης αίθουσας, ενώ η Μαρία Κατεμλιάδου στάθηκε στην επαφή του παραγωγού της ταινίας Φώτη Μάραντου μετά την προβολή με τους θεατές και το διάλογο που ακολούθησε με απαντήσεις στις ερωτήσεις που του τέθηκαν.

«Η μαζική συμμετοχή των θεατών είναι αυτό που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά. Αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν η συμμετοχή στην προβολή της ταινίας κόσμου τον οποίο δεν συναντάμε σε εκδηλώσεις Συλλόγων ενώ φυσικά δε θα μπορούσα να μη σταθώ στα περίπου 20 άτομα από το Σύλλογο Ποντίων της Νυρεμβέργης τα οποία έκαναν μια απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων πηγαινέλα για να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ μας» ανέφερε ο παραγωγός της ταινίας Φώτης Μάραντος.

Μετά την προβολή στο Μόναχο, ο πρόεδρoς του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης Δημήτρης Λαμπρόπουλος επισήμανε τις ομοιότητες των σφαγών του τότε με τις σφαγές του σήμερα στην Ανατολή ενώ δήλωσε ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός καταφέρνει χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ να έχει στη φαρέτρα του ένα εργαλείο το οποίο επιβάλλεται να μην αφήσει αχρησιμοποίητο.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε ήδη και στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στο Σίδνεϊ στη κατάμεστη αίθουσα του St George Auditorium Bank. Επόμενη προβολή στη Μελβούρνη, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στις 6 μ.μ στην Ελληνική κοινότητα, 168 Lonsdale st. με ελεύθερη είσοδο.

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος

Ένα ντοκιμαντέρ για την γενοκτονία των Ποντίων από τον ομογενή Φώτη Μαράντο