Ένας Αιγυπτιώτης, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Ο κ. Δημήτρης Κάβουρας είναι Αιγυπτιώτης, 4ης γενιάς και μένει μόνιμα στην Αλεξάνδρεια. Μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησής του με τον Απόδημο Προσκοπισμό (είναι περιφερειακός έφορος των Αποδήμων Προσκόπων) και με την Ελληνική Κοινότητα, εργάζεται σήμερα ως υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων στο γραφείο του Διευθυντή Dr Mostafa ElFeki της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Ο κ. Κάβουρας φιλοξενήθηκε στο στούντιο της «Φωνής της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος και μίλησε για την ιστορία της Αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας που ιδρύθηκε με την παρότρυνση του Δημήτριου Φαληρέα και έγινε το εκδοτικό κέντρο του τότε γνωστού κόσμου, τη σχέση της Ελλάδας με την Αίγυπτο από τον 3ο αιώνα π.Χ., καθώς και τις δράσεις της νέας Βιβλιοθήκης. Ο κ. Κάβουρας, αναφέρθηκε στην προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που εδρεύει στον προαύλιο χώρο της Βιβλιοθήκης, καθώς και στην αρχιτεκτονική του κυρίως κτίσματος που έχει το σχήμα ήλιου μισοβυθισμένου στο νερό που ανατέλλει, συμβολίζοντας τη γνώση που πάντα ανέτειλε προς τη Μεσόγειο από την Αλεξάνδρεια. Ακόμη, μιλώντας για τις δράσεις της Βιβλιοθήκης που αναδίδουν ένα ελληνικό χρώμα, αναφέρθηκε εκτενώς στον θεσμό των Καβαφείων, του Διεθνούς Συμποσίου, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, με προσκεκλημένους πανεπιστημιακούς και ερευνητές του Καβαφικού έργου από όλο τον κόσμο, καθώς και στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης.
Τέλος, ο κ. Κάβουρας αναφέρθηκε στο σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψαν η Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ενώ αποκάλυψε ότι στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που θα διοργανωθεί τον Απρίλιο 2020 στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, τιμώμενη χώρα θα είναι η Ελλάδα.
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος
Φωτογραφία από το Facebook: Bibliotheca Alexandrina