Επιστολή ομογενών Πολιτειακών αιρετών προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την Αγία Σοφία

Με αφορμή την πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την ανάγκη ξεκάθαρης παρέμβασης από πλευράς των ΗΠΑ, οι ομογενείς πολιτειακοί αιρετοί του Δημοκρατικού Κόμματος στη Νέα Υόρκη, απέστειλαν ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να ασκηθεί πίεση στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ιστορικό παραβίασης προσωπικών ελευθεριών στην χώρα του.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι Πολιτειακοί Γερουσιαστές, Μιχάλης Γιάνναρης και Ανδρέας Γουνάρδης, η Πολιτειακή Βουλευτής, Αραβέλα Σιμωτά και ο Δημοτικός Σύμβουλος, Κώστας Κωνσταντινίδης.

«Ως ηγέτες στις κοινότητες της Νέας Υόρκης, ένα μέρος που γνωρίζετε καλά, βλέπουμε από πρώτο χέρι το πώς η αγάπη για τους γείτονές μας, μας κρατάει ενωμένους. Όταν ξεφεύγουμε από αυτήν την αρχή, πολύ γρήγορα μπαίνουμε σε αντιπαραθέσεις. Η Αγία Σοφία είναι η έκφραση της αγάπης μας για τον γείτονα, αλλά και σύμβολο της Ιστορίας, το οποίο μας υπενθυμίζει τις αξίες που μοιραζόμαστε όλοι μαζί», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Παράλληλα, τονίζεται η ιστορική και συμβολική αξία της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας ότι συμβολίζει κάτι πολύ περισσότερο από ένα μνημείο, παραθέτοντας την πολιτιστική, αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική της σημασία, η οποία έχει αναγνωριστεί και αντέξει ανά τους αιώνες.

Σε προσωπική του δήλωση, ο ομογενής Πολιτειακός Γερουσιαστής, Ανδρέας Γουνάρδης, τόνισε ότι η απόφαση του Ερντογάν «σβήνει την Ιστορία» και εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες των συναδέλφων του για ουσιαστική πολιτική παρέμβαση.

«Σε αναγνώριση της πλουραλιστικής διαφορετικότητας της Τουρκίας, η Αγία Σοφία ήταν για δεκαετίες ένα δημόσιο μουσείο όπου ΟΛΟΙ μπορούσαν να απολαύσουν και να τιμήσουν την θαυμάσια ομορφιά της και την συμβολική της Ιστορία. Η απόφαση του Ερντογάν να απαλείψει την Ιστορία – και, κατ’ επέκταση, να σβήσει την πολυπολιτισμικότητα της Τουρκίας για σχεδόν έναν αιώνα – είναι ένα ακόμη παράδειγμα κρατικού εκφοβισμού και διώξεων ενάντια στις θρησκευτικές μειονότητες της Τουρκίας. Συμπράττω με τους Πολιτειακούς Εκλεγμένους ελληνορθόδοξης καταγωγής για να τονίσω ότι αυτή η απόφαση δεν μπορεί να σταθεί», είπε ο κ. Γουνάρδης.

Υπενθυμίζεται, ότι για το θέμα έχει παρέμβει, από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, και η Πολιτειακή Βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, με τον υποψήφιο διάδοχό της, Μιχάλη Ταννούση.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα

Επιστολή ομογενών Πολιτειακών αιρετών προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την Αγία Σοφία