Επιστολή του ομογενούς καθηγητή Γ. Κορίνθιου προς τον Κ. Μητσοτάκη για την ΓΓΑΕ

Να διατηρήσει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού την αυτοτέλειά της, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της και να τεθεί οργανικά απευθείας υπό τον πρωθυπουργό, ζητά με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο ομογενής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, Γιάννης Κορίνθιος.

Η επιστολή του ομογενούς καθηγητή, γνωστού και ως εμπνευστή της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού» που γιορτάζεται την 9η Φεβρουαρίου, αφορά στην ρύθμιση του άρθρου 86 του νέου Κανονισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία προβλέπει την συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Γενική
Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και την μετατροπή τους σε Γενική Διεύθυνση.

Ήδη, για το θέμα αυτό έχουν αντιδράσει Ελληνικές Κοινότητες, ομογενειακές Ομοσπονδίες, Σύλλογοι, Εθνικοτοπικές Οργανώσεις καθώς και επώνυμοι ομογενείς.

Ακολουθεί oλόκληρη η επιστολή του κ. Κορίνθιου

Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελληνικής Κυβέρνησης,

Mε αφορμή το δημοσιευθέν στην ηλεκτρονική εφημερίδα PanhellenicPost προσχέδιο συγχώνευσης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Προξενικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων και ενόψει της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, επιθυμώ να σας εκφράσω την έντονη και προβληματική αμηχανία μου.

Εδώ και 30 χρόνια είχα αναπτύξει με την ΓΓΑΕ μια ουσιαστική, παραγωγική και αποτελεσματική συνεργασία ως ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας και στη συνέχεια ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού υποστήριξε και ευόδωσε πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες, που είχα προωθήσει μαζί με την Ομογένεια και σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Ρώμη και την Μόνιμη Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού.

Σας αναφέρω ενδεικτικά την επαναφορά της ιστορικής ονομασίας της Οδού των Ελλήνων στην ελληνική συνοικία, στο κέντρο της Νάπολης και την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού.

Για αυτούς τους λόγους, σας καλώ κύριε Πρωθυπουργέ όχι μόνο να διασφαλίσετε την πλήρη αυτονομία της ΓΓΑΕ, αλλά και να την αναβαθμίσετε εντάσσοντάς την απευθείας στον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης με οικονομική αυτάρκεια του Προϋπολογισμού της.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και ευελπιστώ να λάβετε υπόψη αυτήν την έκκλησή μου που εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία του Ομογενειακού Ελληνισμού.

καθ. Γιάννης Κορίνθιος

πρωτεργάτης και εμπνευστής

καθιέρωσης Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

AVERSA (CE)- ITALIA

Επιστολή του ομογενούς καθηγητή Γ. Κορίνθιου προς τον Κ. Μητσοτάκη για την ΓΓΑΕ