Εργατικός Σύνδεσμος Μελβούρνης «Δημόκριτος»: Ημέρα εισβολής η ημέρα Αυστραλίας

Ο Ελληνικός Εργατικός Σύνδεσμος «Δημόκριτος» της  Μελβούρνης με αφορμή τον επερχόμενο εορτασμό της Ημέρας της Αυστραλίας στις 26 Ιανουαρίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους αβορίγινες και διοργανώνει εκδηλώσεις για να τιμήσει τους αγώνες τους για ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η 26 Ιανουαρίου έχει καθοριστεί ως ημέρα Αυστραλίας. Είναι η επέτειος της άφιξης του πρώτου στόλου των Βρετανικών πλοίων στο Port Jackson. Οι εορτασμοί της ημέρας προτάσσουν κοινωνικές και οικογενειακές εκδηλώσεις , επίσημες τελετές και τελετές για την απόκτηση της Αυστραλιανής υπηκοότητας. Όμως η ημέρα αυτή είναι για τους Αβορίγινες, τους πρώτους κάτοικους αυτής της χώρας, ημέρα εισβολής .Είναι η ημέρα που ο λευκός Αγγλοσάξονας με την άφιξη του κλέβει την γη των ιθαγενών με το ψέμα ότι η γη της Αυστραλίας είναι μη κατοικημένη.

Ο λευκός δεν θέλει απλώς να περιορίσει τον Αβορίγινο για να εκμεταλλευτεί ένα μέρος της γης του .Η πρόθεση του ήταν να εκμηδενιστούν οι πρώτοι κάτοικοι αυτής της χώρας, για να καθιερωθούν οι άποικοι ως ο «νόμιμος» ιδιοκτήτης της Αυστραλίας. Το Ομοσπονδιακό κράτος από το 1901 και έπειτα συμμετέχει ενεργά στην εξολόθρευση του ιθαγενή. Στην δεκαετία του 1920 η αστυνομία κυνηγά και σκοτώνει Αβορίγινες. Μέχρι το 1970 γίνονται θεσμοθετημένες από το κράτος απαγωγές παιδιών Αβορίγινων για να σταλούν σε ορφανοτροφεία η να δοθούν για υιοθεσία σε άτεκνους λευκούς.

Μέχρι και σήμερα το 2020 τα προβλήματα παραμένουν για τους αβορίγινες. Συνεχίζεται η απαγωγή παιδιών από τις οικογένειες τους. Αυξάνονται οι θάνατοι των ιθαγενών στα κρατητήρια και συνεχίζεται η καταδίωξη και ο εκφοβισμός από τις αστυνομικές αρχές. Οι κοινότητες των Αβορίγινων εξακολουθούν να είναι βυθισμένες στο σκοτάδι της εγκατάλειψης και εκμετάλλευσης από τους λευκούς. Απαιτούμε και υποστηρίζομαι τα δικαιώματα των ιθαγενών. Είμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες τους για ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Σάββατο 25/01/2020 στις 1.30 μμ θα γίνει κατάθεση στεφάνου για τα θύματα της γενοκτονίας των Αβορίγινων στο Darebin Community Monument for all victims of Genocide Ray Braham Gardens Corner Bell st and St.Georges rd. Preston.

Στις 3.00 μ.μ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δημόκριτου 583 High st . Northcote θα γίνει, ομιλία – συζήτηση για την Ημέρα Εισβολής με την Lidia Thorpe -ιθαγενής της φυλής Gunai-Gunditzmara και πρώην βουλευτής της Βουλής της Βικτώριας .

Οργανωτές:
Ομοσπονδία Γυναικών Βικτώριας
Εργατικός Σύνδεσμος Δημόκριτος
Darebin Ethnic Communities Council».

 

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

 

 

 

Εργατικός Σύνδεσμος Μελβούρνης «Δημόκριτος»: Ημέρα εισβολής η ημέρα Αυστραλίας