Οι δράσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας της Ιταλίας

Στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος φιλοξενήθηκε ο συγγραφέας, ποιητής, ιστορικός ερευνητής και δ/ντης του παραρτήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Ιταλία κ. Χάρης Κουδούνας.

Ο κ. Κουδούνας μίλησε για τις δράσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας με έδρα την Ανκόνα αλλά και για μια σημαντική ανακάλυψη που έγινε πρόσφατα. Πρόκειται για την πρόσφατη ανακάλυψη ενός τρίπτυχου του 1570, που κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί δημιουργία του μεγάλου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco). Το παράρτημα του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας με έδρα την Ανκόνα επιλέχθηκε από το Polo Museale di Arte Sacra e di Icone Bizantine της Ιταλίας για την προώθηση του νέου έργου του Ελ Γκρέκο που πρόσφατα ανακαλύφθηκε στο νομό Μάρκε. Τo τρίπτυχο του Castignano παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο «Polo Museale di Castignano» την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020 με τη συμμετοχή του Don Vincenzo Catani, του μαέστρου Guerrino Lovato – Γλύπτη και εικονολόγου καθώς και υπό την παρουσία του Δρ. Giorgio Foresti – Προέδρου της Λαϊκής Επιτροπής του El Greco της πόλης Bettona (επαρχία της Περούτζια).
Στο μεταξύ, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου ο κ. Κουδούνας επισκέφθηκε το Castignano και είχε τη χαρά να θαυμάσει το τρίπτυχο από κοντά.

Το τρίπτυχο του 1570, η πατρότητα του οποίου αποδίδεται στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

 

Σχετικά με τις δράσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας, ο κ. Κουδούνας, αναφέρθηκε στην «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη που ανέβηκε την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στο Θέατρο του OSIMO με μεγάλη επιτυχία στην ιταλική γλώσσα.
Παράλληλα, όπως δήλωσε στη «Φωνή της Ελλάδας», ήδη πραγματοποιείται ο 2ος κύκλος μαθημάτων για τον ελληνικό πολιτισμό που πραγματοποιούνται στην Αρχαιολογικό Εθνικό Μουσείο της Ανκόνα. Ενδεικτικά ο κ. Κουδούνας αναφέρθηκε στο μάθημα της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου όπου ο καθηγητής Fabrizio Bartoli, μίλησε για τη ζωή και τη φιλοσοφία του Πλάτωνα.
Παράλληλα, άρχισαν και τα μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας για Ιταλούς επί της έδρας του Ινστιτούτου ενώ από τα μέσα Οκτωβρίου θα αρχίσουν τα μαθήματα και στην πόλη Pesaro (60 Χμ. από την Ανκόνα).
Αξίζει να αναφερθεί, ότι συγχρόνως γίνονται επαφές για έναν κύκλο μαθημάτων με το Πανεπιστήμιο του Urbino ενώ έχει ήδη κατατεθεί ένα σχέδιο εκμάθησης της νέας ελληνικής γλώσσας, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο 2020, για ιταλικά σχολεία και Ιταλούς καθηγητές κλασικών λυκείων στη παραθαλάσσια πόλη της Civitanova, όπου Ιταλοί καθηγητές διδάσκουν τα αρχαία ελληνικά αλλά δεν γνωρίζουν τα νέα ελληνικά.

Η αφίσα της παράστασης Λυσιστράτη» που ανέβηκε στην ιταλική γλώσσα

Τέλος, ο κ. Κουδούνας τιμήθηκε για την ποιητική συλλογή “IL LINGUAGGIO DELL’ANIMA” στον Διεθνή Διαγωνισμό “Μάσσα, παραμυθένια πόλη της Θάλασσας και του Μαρμάρου” (PREMIO INTERNAZIONALE “Massa, città fiabesca di Mare e di Marmo), που οργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Versilia Club, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας της Τοσκάνης, της Επαρχίας της Μασσα-Καρράρα, του Δήμου της Μάσσα, του Touring Club Italiano και FonteViva. Η ποιητική συλλογή αναμένεται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Φυλάτος, με τίτλο «Η γλώσσα της ψυχής».

Περισσότερες πληροφορίες για το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας: https://www.helleniculturaldiplomacy.com/

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος