Οι ελληνικές συμμετοχές στην 70ή Berlinale

Την Πέμπτη, 20/02 ξεκινά η 70ή Berlinale με την ταινία «My Salinger Year» του Φιλίπ Φαλαρντό που είναι εκτός διαγωνισμού. Συνολικά 18 ταινίες διαγωνίζονται για τη μια Χρυσή και τις επτά Αργυρές Άρκτους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου  που θα διαρκέσει ως την Κυριακή 1 Μαρτίου.

Και φέτος δεν πρόκειται να συμμετέχει ελληνική ταινία στο επίσημο πρόγραμμα. Όμως τρεις ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών θα προβληθούν σε παράλληλα τμήματα της Berlinale: δύο στο Panorama και μια στο Perspektive Deutsches Kino (Οπτική Γωνία Γερμανικός Κινηματογράφος).

Στο Panorama συμμετέχει η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τζώρτζη Γρηγοράκη, «Digger» (Εκσκαφέας), με πρωταγωνιστές τον Βαγγέλη Μουρίκη και τον Αργύρη Πανταζάρα. Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη ιστορία που διαδραματίζεται σε μια ορεινή περιοχή. Οι δασικές εκτάσεις απειλούνται από αφανισμό. Μια εταιρεία που κάνει εκσκαφές στην περιοχή επιδιώκει να αγοράσει από ιδιώτες τα κτήματα τους. Ο Νικήτας προσπαθεί μαζί με άλλους να σώσουν τη φύση. Ο αγώνας τους μοιάζει όμως με δονκιχωτισμό. Σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όπου λόγω των εκσκαφών το έδαφος χάνεται κυριολεκτικά κάτω απ’ τα πόδια τους, πατέρας και γιός επιδιώκουν την επαναπροσέγγιση. Η πρεμιέρα της ταινίας είναι στις 24 Φεβρουαρίου.

«Digger»

Επίσης πρώτη μεγάλου μήκους είναι η ταινία «Pari» του Ελληνοϊρανού Σιαμάκ Ετεμάντι που γεννήθηκε στην Τεχεράνη και ζει από το 1995 στην Αθήνα. Στους κεντρικούς ρόλους είναι η Ιρανογερμανίδα Μελίκα Φορουτάν που υποδύεται την Παρί και στο ρόλο του άνδρα της ο Ιρανός Σαμπάζ Νοσίρ που εδώ και πολλά χρόνια ζει στη Γερμανία. Οι δύο έρχονται στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσουν το γιό τους, ο οποίος υποτίθεται ότι σπουδάζει εδώ και χρόνια στο Πολυτεχνείο. Όλες οι περιπετειώδεις προσπάθειες που καταβάλλουν για να τον βρουν παραμένουν άκαρπες. Αντί αυτού όμως η Παρί ανακαλύπτει στις περιπλανήσεις της στην Αθήνα αυτό που αναζητούσε κάποτε από τη ζωή και το είχε ξεχάσει. Η πρεμιέρα της ταινίας είναι στις 25 Φεβρουαρίου.

«Pari»

Το θέμα της ταυτότητας απασχολεί και την ελληνογερμανική παραγωγή «Sisters Apart» της Δάφνης Χαριζάνη που γυρίστηκε στο Ιράκ, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους της σκηνοθέτιδας που ζει από το 1971 στη Γερμανία. Θα προβληθεί στο τμήμα του φεστιβάλ Perspektive Deutsches Kino (Οπτική Γωνία Γερμανικός Κινηματογράφος) με άλλες επτά ταινίες που θεωρούνται αντιπροσωπευτικές για τη σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή στη Γερμανία.

«Sisters Apart»

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έχουν προσκληθεί στα Talents νεαροί Έλληνες από το χώρο του κινηματογράφου προκειμένου να παρουσιάσουν νέες τους εργασίες και προπαντός να καλλιεργήσουν διεθνείς επαφές. Οι προσκεκλημένοι είναι ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κώστας Αντωνόπουλος, ο παραγωγός Δημήτρης Τσακαλέας, ο σκηνοθέτης Θωμάς Κούνστλερ, η διανομέας ταινιών Βίκυ Αντωνοπούλου και η παραγωγός Αντιγόνη Ρώτα που θα παρουσιάσει ένα πρώτο σχέδιο για την ταινία «Faraway» που σκοπεύει να γυρίσει ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης.

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

Πηγή: DW

 

Οι ελληνικές συμμετοχές στην 70ή Berlinale