Η ελληνική γλώσσα πάει… Νάπολη

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Πρόκειται για μια ιδέα που ξεκίνησε από τους Έλληνες της Νάπολης το 2014, και θεσμοθετήθηκε το 2017. Κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ελληνικής Γλώσσας, σε όλη την Ιταλία.
Φέτος, οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μία εβδομάδα (9/2/2020 έως 15/2/2020).

Το πρόγραμμα της «Εβδομάδας Ελληνικού Πολιτισμού» που διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, στη Νάπολη

Ο καθηγητής και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας κ. Γιάννης Κορίνθιος, που εμπνεύστηκε και την ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, και διοργανώνει την Εβδομάδα Ελληνικού Πολιτισμού στην Ιταλία, μίλησε στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος για τις εορταστικές εκδηλώσεις, που αρχίζουν με τους Μαθητικούς Μαραθώνιους, όπου παίρνουν μέρος 1000 περίπου μαθητές, από τα κλασικά λύκεια της Καμπανίας καθώς και από λύκεια της Ελλάδας (Περιστέρι, Μαραθώνα, Ν. Μάκρη, Θεσσαλονίκη κ.λ.π.).
Θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι: «Η ελληνική γλώσσα είναι μια παρακαταθήκη«.

Φωτογραφία από τους Μαθητικούς Μαραθώνιους του 2019.

Ακόμη, οι εκδηλώσεις εμπλουτίζονται με τη συναυλία της ομογενούς mezzo σοπράνο Αλεξάνδρας Γκράβας, με τίτλο: «Η Ελλάδα στην ποίηση και στη μουσική» αλλά και με το μουσικό συγκρότημα «Xeniteas»που αποτελείται από Ιταλούς που τραγουδούν ελληνικά τραγούδια.

Η διεθνούς φήμης mezzo σοπράνο Αλεξάνδρα Γκράβας θα δώσει συναυλία με μελοποιημένη ποίηση των Ρίτσου, Σεφέρη, Ελύτη, Γκάτσου κ.α.

Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο μαγευτικό κάστρο Maschio Angioino, ενώ κάποιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο καθώς και στο Δημαρχείο της Πομπηίας.
Τις εκδηλώσεις μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει σε live streaming μέσω internet στη σελίδα στο Facebook: Giornata Mondiale della Lingua Greca

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Κορίνθιος, στη συνέντευξή του στη Φωνή της Ελλάδας, «Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ελληνικής Γλώσσας που γίνονται από το 2014 στη Νάπολη, έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τη νέα ελληνική γλώσσα. Εδώ και τρία χρόνια σε ένα κλασικό λύκειο της Νάπολης, πραγματοποιούνται μαθήματα νέων ελληνικών εκτός από τα αρχαία ελληνικά που είναι καθιερωμένα. Τον επόμενο χρόνο θα προστεθούν άλλα δύο λύκεια που θα εντάξουν το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο πρόγραμμά τους«.

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος