Η ελληνική ομογένεια προοδεύει στη Σιγκαπούρη

Στην Ελληνική παροικία της Σιγκαπούρης ήταν αφιερωμένη η εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Γι’ αυτό τον λόγο μιλήσαμε με τον Γιώργο Κοκκίνη, ιδιοκτήτη του εστιατορίου «BAKALAKI».

Γιώργος Κοκκίνης, ιδιοκτήτης εστιατορίου «BAKALAKI»

Ο κ. Κοκκίνης κατάγεται από την Σαντορίνη και βρέθηκε στη Σιγκαπούρη τα χρόνια της κρίσης.

Οι μισθοί στη Σιγκαπούρη είναι υψηλοί αλλά κι η ζωή είναι ακριβή και ιδίως τα ενοίκια. Το ενοίκιο μπορεί να φθάσει τα 4000-4500 δολάρια Σιγκαπούρης και το στούντιο 2000-2500 δολάρια στο κέντρο αλλά πέφτει στα 1500 δολάρια όταν είναι πιο μακριά.

Οι κρατήσεις από τον μισθό για τους ντόπιους και τους μόνιμους κατοίκους ανέρχονται σε 20%. Οι πολίτες έχουν ιδιωτική ασφάλεια με ατομικούς λογαριασμούς για υγεία και σύνταξη.

Το αφορολόγητο είναι 20 χιλ. δολάρια Σιγκαπούρης ή 15.000 ευρώ περίπου. Ενδεικτικά, κάποιος που βγάζει 120.000 χιλ. δολάρια Σιγκαπούρης πληρώνει φόρο 3,500 δολάρια περίπου.

Ο συντελεστής ΦΠΑ είναι 7% για όλες τις υπηρεσίες.

Ο κ. Κοκκίνης με καταγωγή από την Σαντορίνη και εμπειρία στον κλάδο της εστίασης λόγω οικογενείας διαχειρίζεται το εστιατόριο Bakalaki του οποίου είναι μέτοχος.

Στους Σιγκαπουριανούς αρέσει το ελληνικό φαγητό, όπως μεζέδες, χωριάτικη σαλάτα, μουσακάς, ψαρικά και το οικογενειακό μοντέλο με τα πιάτα που μοιράζονται όλοι στο τραπέζι και όχι το μοντέλο με το ατομικό που είναι κυρίαρχο αλλού στη Δύση, τονίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Κοκκίνη, το εστιατόριό τους φέρνει ψάρια, π.χ. χταπόδια, λαβράκια, τσιπούρες ιχθυοτροφείου, από την Ελλάδα για τους πελάτες τους.

Το ελληνικό φαγητό κερδίζει έδαφος καθώς ολοένα και περισσότεροι ντόπιοι το μαθαίνουν. Μερικές φορές τους φέρνουν στην αρχή οι ‘Ελληνες που εργάζονται εκεί και κατόπιν έρχονται μόνοι τους.

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δημ. Κοντογιάννης-Πέτρος Δίπλας
Ηχολήπτης: Kώστας Παληός