Η εξορία των Ελλήνων της ΕΣΣΔ μέσα από την ματιά του Βασίλη Τσενκελίδη στις «Φωνές και μουσικές»

Την Δευτέρα 20-06-22 ήταν καλεσμένος ο ιστορικός Βασίλης Τσενκελίδης στις «φωνές και μουσικές» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Αλέξης Κώστας στις 6 μμ ώρα Ελλάδας.
Ο οργανωμένος ποντιακός χώρος στην παγκόσμιά του διάσταση αναγνώρισε την 13η Ιουνίου 1949 ως Ημέρα μνήμης των σταλινικών διώξεων κατά των Ελλήνων τις δεκαετίες 1930-1940.

Οι διώξεις κόστισαν σκληρά στην Ελληνική κοινότητα και οδήγησαν στην ολοκληρωτική εξόντωση της ελληνικής ηγετικής κομμουνιστικής ομάδας (των Ελλαδιτών φυγάδων συμπεριλαμβανομένων), καθώς και χιλιάδων άλλων του πληθυσμού… Πραγματοποιήθηκε η βίαιη εκτόπιση των Ποντιακών πληθυσμών που ζούσαν στον Καύκασο, στις στέπες της Κεντρικής Ασίας, σε σχεδόν απάτητα μέρη από τον άνθρωπο. Στην περίπτωση των Ελλήνων-Ποντίων, παρατηρείται η τάση της μέγιστης εξολόθρευσης του ανδρικού πληθυσμού. Μόνο τη νύχτα της 30ής Δεκεμβρίου του 1938 εκτελέστηκαν στην Οδησσό 62 Έλληνες ηλικίας από 14 έως 70 ετών.

Στα τέλη του 1930 άρχισαν οι πρώτοι διωγμοί κι άρχισαν να γεμίζουν τα πρώτα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας , τα πρώτα «γκούλαγκ» Η άσχημη αυτή κατάσταση συνεχίσθηκε και καθ όλη τη διάρκεια του Β Παγκόσμιου πολέμου και μετά, οπότε χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας .

Από τις 11 Δεκεμβρίου του 1937 εντολή, εξορίστηκαν μέσα σε μία νύχτα οι Έλληνες-Πόντιοι και άλλες πολλές μειονότητες.
Μετά το θάνατο του Στάλιν άρχισε σιγά-σιγά εν μέρει η αποκατάσταση της ομαλότητας στις ελληνικές κοινότητες του Καυκάσου. Στα επόμενα χρόνια θα αρχίσει και η επιστροφή πολλών Ελληνοποντίων στην Ελλάδα..

Επιμέλεια – παρουσίαση: Αλέξης Κώστας

 

 

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή στο ηχητικό της ανάρτησης