Η εικαστικός Μαρία Ζερβός εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη

της Νατάσας Βησσαρίωνος

Η εικαστικός- ποιήτρια Μαρία Ζερβός θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, καλεσμένη στο διεθνές πρόγραμμα (art residency) του παγκοσμίου φήμης οργανισμού International Studio & Curatorial Program (ISCP). Εκεί, θα παρουσιάσει ένα καινούριο βίντεο και μια σειρά από σχέδια ακουαρέλας σε χαρτί, εστιάζοντας για μια ακόμη φορά σε θεματικές σχετικά με τον τόπο και την ουτοπία, τη φύση και τον πολιτισμό. Στο πλαίσιο του ISCP- ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα εικαστικών τεχνών της Νέας Υόρκης και εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο, η Μαρία Ζερβός τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα εκθέσει το έργο της στο εργαστήρι της με δωρεάν είσοδο για το κοινό, ενώ θα λάβει μέρος σε εκδηλώσεις και διαδικτυακές δράσεις. Στόχος, η ευρύτερη κατανόηση της δουλειάς της, καθώς και ο εποικοδομητικός διάλογος και η ανταλλαγή ιδεών σε διεθνές καλλιτεχνικό επίπεδο.

Η εικαστικός Μαρία Ζερβός φιλοξενήθηκε στη «Φωνή της Ελλάδας» και μίλησε στη Νατάσα Βησσαρίωνος για τη δουλειά της, για τις πηγές έμπνευσής της, για την εμπειρία της από τη ζωή της στο εξωτερικό καθώς και για την καραντίνα.

Τις μέρες αυτές συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Ιουλίου, η Μαρία Ζερβός συμμετέχει στην ομαδική έκθεση “All Together Now” που φιλοξενείται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα (art-tounta.gr). Η Μαρία Ζερβός συμμετέχει στην έκθεση με το έργο της «Μάσκες» που δημιούργησε αρκετά χρόνια πριν μπει ο κορωνοϊός και η μάσκα στη ζωή μας. «Με είχε εντυπωσιάσει το γεγονός ότι κάποιες γυναίκες φοράνε μπούργκες, είναι σε κατάσταση κοινωνικού εγκλεισμού και είχα δουλέψει με αυτό το θέμα…» δήλωσε η κυρία Ζερβός ενώ αναφερόμενη στην καραντίνα που βιώσαμε είπε: «Όταν ο εγκλεισμός είναι καταναγκαστικός δεν λειτουργεί δημιουργικά» .

«Έφυγα πολύ νέα από την Ελλάδα, το 2000 με Erasmus βρέθηκα στο Άμστερνταμ και εκεί συνειδητοποίησα ότι ένας εικαστικός πρέπει να παλέψει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον για να φανεί το έργο του…» είπε στη «Φωνή της Ελλάδας» η καταξιωμένη εικαστικός ενώ δεν δίστασε να εξομολογηθεί ότι ενώ ζούσε ήδη πολλά χρόνια στην Ολλανδική πρωτεύουσα, και είχε ήδη αναγνωριστεί το έργο της με τη βράβευσή της από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, έζησε δύσκολες στιγμές στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης «Στην περίοδο της κρίσης έζησα σε ένα εχθρικό περιβάλλον που μου έλεγαν να γυρίσω στην Ελλάδα γιατί είμαι τεμπέλα…»

«Γη και ουρανός-Από μηχανής θεός» έργο της Μαρίας Ζερβός

Σημειώνεται ότι η Μαρία Ζερβός το 2012 προσκλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Harvard με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright και δύο χρόνια αργότερα δίδαξε στο ίδιο πανεπιστήμιο. Η ίδια αναφέρθηκε στην εμπειρία της αυτή τονίζοντας πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε η γνωριμία της με τον λογοτέχνη Στρατή Χαβιαρά.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ακόμη, η Μαρία Ζερβός αναφέρθηκε επίσης στην έκθεση – video εγκατάσταση που έχει δημιουργήσει για τον Όλυμπο. «Εμπνεύστηκα από την ποίηση της λυρικής ποιήτριας Τελέσιλλα που μιλούσε για την ισότητα των φύλων, την μητέρα του Θεού και φυσικά τον Όλυμπο. Αποφάσισα να κάνω ένα έργο που θα αποτυπώνει τις λέξεις του ποιήματος, την ενέργειά τους στο σήμερα… έφτασα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου για να δημιουργηθεί αυτό το έργο».

Η Μαρία Ζερβός είναι εικαστικός και ποιήτρια με καταγωγή από την Αθήνα. Σπούδασε εικαστικά στην Αθήνα, το Άμστερνταμ και τη Βοστώνη. Η δουλειά της περιλαμβάνει σχέδια, ζωγραφική, βίντεο, εγκαταστάσεις και περφόρμανς, με την ίδια να πρωταγωνιστεί αρκετές φορές στα δικά της βίντεο-projects. Μέσα από το έργο της, η δημιουργός ερευνά την αντιπαράθεση μεταξύ φύσης και πολιτισμού, μυθοπλασίας και ντοκουμέντου, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για μια πολιτικοκοινωνική κριτική.
Το 2012 προσκλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Harvard με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright και δύο χρόνια αργότερα δίδαξε στο ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει, ακόμη, στο Πανεπιστήμιο Emerson College της Βοστώνης.
Δουλειά της Ζερβός έχει παρουσιαστεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως σε διοργανώσεις, γκαλερί και ιδρύματα, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Ίδρυμα Ωνάση), το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Ελληνοαμερικανική Ένωση, την Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και Αθήνας, καθώς και σε πολυάριθμες εκθέσεις σε ΗΠΑ, Αγγλία, Κίνα, Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία κ.ά.
Έργα της ανήκουν σε συλλογές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (EMST), του Δ. Δασκαλόπουλου και της συλλογής Μπέλτσιου. Της έχουν απονεμηθεί βραβεία για το καλλιτεχνικό της έργο, υποτροφίες και χορηγίες μεταξύ άλλων από το ΝΕΟΝ, το Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη, το Mondriaan Fund, το AFK στην Ολλανδία και το Arte Laguna International Art Prize Award στη Βενετία. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα.

Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της στην ιστοσελίδα: www.maria-zervos.com