Η μετανάστευση της Λογοτεχνίας σε τόπο και χρόνο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2020, η διαδικτυακή λογοτεχνική συζήτηση «Η μετανάστευση της Λογοτεχνίας σε τόπο και χρόνο«.

Η εκδήλωση για τη λογοτεχνική παραγωγή των Ελλήνων στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2020.

Μπορεί να χαρακτηριστεί ή να διαπιστωθεί ως «μεταναστευτική»; Μπορούμε να μιλάμε για «μετανάστευση» της ελληνικής λογοτεχνίας στη Γερμανία ως προς τον χρόνο (παλαιότερα, νωρίτερα ή και επί του παρόντος), ως προς τον τόπο (πρώτη, δεύτερη ή δυο πατρίδες) και, φυσικά, ως προς τις διαφοροποιήσεις; Επίσης, θα συζητηθεί και η περίπτωση του περιοδικού «Λογογραφία» της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας ως λογοτεχνικό εγχείρημα.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν η Νίκη Αϊντενάιερ, επίτιμη Δρ. ΑΠΘ και εκδότρια, η Πηνελόπη Κολοβού, φιλόλογος και Δρ. των Πανεπιστημίων Βόννης, Σορβόνης και Φλωρεντίας, ο Μιχάλης Πατένταλης, συγγραφέας και πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας, η Σοφία Γεωργαλλίδη, μεταφράστρια και ο Αντώνης Κουντούρης, φιλόλογος και συγγραφέας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης.

Η ψηφιακή εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας, τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την διαδικτυακή συζήτηση εδώ.

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος

Η μετανάστευση της Λογοτεχνίας σε τόπο και χρόνο