Γκας Μπιλιράκης: Η πώληση όπλων στη Τουρκία δεν συμφέρει ούτε τις ΗΠΑ, ούτε τους συμμάχους της

Τον Γκας Μπιλιράκη, τον Ελληνοαμερικανό ρεπουμπλικανό βουλευτή, συμπρόεδρο του Greek Caucus στο Κογκρέσο και συνιδρυτή της Congressional Hellenic Israeli Alliance (CHIA), φιλοξένησε η εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» των Δημ. Κοντογιάννη και Πέτρου Δίπλα στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας.
Ο κ. Μπιλιράκης αναφέρθηκε στην ιστορία της οικογένειάς του με τους παππούδες του να φθάνουν απο την Κάλυμνο στις ΗΠΑ το 1905 σε μικρή ηλικία και να εγκαθίστανται στο χωριό των σφουγγαράδων, το Tarpon Springs της Φλόριδα. Ο ένας από τους παππούδες του είχε φούρνο στο οποίο δούλευε η οικογένεια. Ο φούρνος ήταν στο ισόγειο και η οικογένεια έμενε από πάνω.
Ο ίδιος διαδέχθηκε τον πατέρα του, Μιχάλη, στο Κογκρέσο. Ο τελευταίος ήταν βουλευτής επι 24 χρόνια γεννημένος στο Tarpon Springs αλλά μεγαλωμένος στη Δυτική Πενσυλβάνια, κοντά στο Πιτσμπουργκ.
Ο Γκας Μπιλιράκης έχει ένα ακόμη αδελφό, τον Μανώλη, που είναι γιατρός ενώ η γυναίκα του είναι πρώτης γενιάς από την ‘Ηπειρο και έχουν 4 παιδιά.
‘Οσον αφορά το μέρος της Ελλάδας που αγαπά περισσότερο, ο ίδιος δηλώνει ξεκάθαρα το νησί της Καλύμνου.
Ερωτηθείς αν έχει λάβει απάντηση στην επιστολή που έστειλε μαζί με άλλους συναδέλφους του τον προηγούμενο μήνα στον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν για το θέμα της πώλησης 40 μαχητικών F16 από τις ΗΠΑ στη Τουρκία μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο, ο βουλευτής είπε πως δεν έχουν λάβει απάντηση.
Ο κ. Μπιλιράκης παρατήρησε ότι δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των ΗΠΑ, ούτε των συμμάχων τους, δηλ. της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, η πώληση όπλων στη Τουρκία.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε κρατήσει φιλελληνική στάση όταν ήταν γερουσιαστής, προσθέτοντας ότι θα δούμε τι θα κάνει τώρα.
Ο κ. Μπιλιράκης πρόσθεσε ότι ο πρώην αμερικανός ΥΠΕΞ κ.Πομπέο επι Τράμπ ήταν με την Ελλάδα και αν κέρδιζε ο Τράμπ θα βλέπαμε πιο πολλά πράγματα.
Αναφορικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο βουλευτής τόνισε ότι η σχέσεις δεν ήταν ποτέ καλύτερες και αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει στο Κογκρέσο μαζί με άλλους, όπως τον γερουσιαστή Μενέντεζ, για να ισχυροποιήσουν αυτή τη σχέση.
¨Οπως ανέφερε ο κ. Μπιλιράκης, ότι κάνουν είναι προς το συμφέρον τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ελλάδος.
Ερωτηθείς πως θεωρεί πως τα πάει η Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική και την οικονομία, ο ίδιος τόνισε πως τα πάει καλά δεδομένων των συνθηκών καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως έχει ηγετικά προσόντα και χαίρει εκτίμησης διεθνώς.