Η Περιφέρεια Κρήτης στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Επιστήμης και Καινοτομίας στην Τεργέστη

της Νατάσας Βησσαρίωνος

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Επιστήμης και Καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε στην Τεργέστη της Ιταλίας (2 – 6 Σεπτεμβρίου 2020).
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και συγκεκριμένα το παράρτημα στην Ιταλία, είχε την πρωτοβουλία για τη συμμετοχή της Περιφέρειας και ανέλαβε και επιμελήθηκε την πολύμηνη προετοιμασία διοργάνωσης, σε συνεργασία με τον κ. Erich Jost, φιλέλληνα με κρητικές ρίζες, ο οποίος επί σειρά ετών υπήρξε διευθυντικό στέλεχος στο Παγκόσμιο Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής Ηνωμένων Εθνών του Μιραμάρε της Τεργέστης και στο ICTP – U.N.E.S.C.O./I.A.E.A.

Η διευθύντρια του Παραρτήματος του ΕΙΠ στην Τεργέστη κυρία Αλίκη Κεφαλογιάννη μίλησε στη «Φωνή της Ελλάδας», τονίζοντας πως στο καταξιωμένο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Επιστήμης και Καινοτομίας ESOF (EuroScience Open Forum), συμμετείχε για πρώτη φορά η Περιφέρεια Κρήτης, τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά (virtual stand).
Όπως επισήμανε η κα. Κεφαλογιάννη, στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Επιστήμης και Καινοτομίας, που λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια σε μία ευρωπαϊκή πόλη, η Περιφέρεια Κρήτης εκπροσωπήθηκε από τον Δήμο Χανίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, με την ανάδειξη πρωτοποριακών εφαρμογών που καθιστούν την Κρήτη πρωταγωνίστρια και στον τομέα της Έρευνας.

 

Erich Jost και Αλίκη Κεφαλογιάννη στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης

 

Αναλυτικότερα, το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την Ηλεκτρονική Διαχείριση Θέσεων Στάθμευσης ΑμεΑ, με πλοήγηση σε επιλεγμένη θέση και επαναδρομολόγηση, όπου 160 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης είναι στη διάθεση των ατόμων με αναπηρία, ενώ ειδικά τοποθετημένοι αισθητήρες στο έδαφος με αυτονομία μπαταρίας πάνω από 10 χρόνια ανιχνεύει εάν η θέση είναι κατειλημμένη μέσω ενός ειδικού τσιπ που λειτουργεί με Bluetooth. Το σύστημα συνοδεύεται από ανάλογες φορητές κάρτες οι οποίες βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο και δηλώνουν την κατάληψη της θέσης.
Αξίζει να σημειωθεί, πως όπως δήλωσε η κα. Κεφαλογιάννη, η παρουσία του Δήμου Χανίων στο Φόρουμ εντυπωσίασε και τον Δήμο Τεργέστης και αναμένεται συνεργασία μεταξύ των δύο Δήμων.

Η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) παρουσίασε την καινοτόμα χρήση της ρομποτικής στη συλλογή απορριμμάτων, μέσω ενός ρομποτικού μοχλού εφοδιασμένου με αισθητήρες που αναγνωρίζουν υλικά και τα διαχωρίζουν. Πρόκειται για ένα σύστημα ολοκληρωμένης και βιώσιμης διαχείρισης των στερεών αστικών απορριμμάτων, την κομποστοποίηση του οργανικού μέρους των απορριμμάτων και ακόμα τη διαχείριση των αποβλήτων μεγάλου όγκου, με περισυλλογή πόρτα – πόρτα μέσω κατάλληλου ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Παράλληλα, το Πολυτεχνείο Κρήτης παρουσίασε μέρος της εργασίας που αφορά την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών για κοινωνικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές καινοτομίες και εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και Ρομποτικής.

 

To βραβευμένο πρωτοποριακό σύστημα λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

 

Τις εντυπώσεις κέρδισε το πρωτοποριακό σύστημα λέιζερ, που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και αναπτύχθηκε στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ειδικά για τον καθαρισμό και την ανάδειξη των γλυπτών της Ακρόπολης των Αθηνών. Πρόκειται για ένα σύστημα, που έλαβε το βραβείο Keck 2012 από το Διεθνές Ινστιτούτο Συντήρησης Ιστορικών Μνημείων και Έργων Τέχνης και που χρησιμοποιεί ταυτόχρονα δύο δέσμες λέιζερ (υπέρυθρη και υπεριώδης) και επιτρέπει την ασφαλή αφαίρεση των ρύπων από την επιφάνεια των γλυπτών. Η τεχνολογία αυτή οδήγησε μάλιστα, στη δημιουργία κοινού εργαστηρίου με το Μουσείο του Ανακτόρου της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο.

Παρουσιάστηκε επίσης ο μεγαλύτερος Γνωσιακός Γράφος (Knowledge Graph) LODSyndesis Ανοικτών Διασυνδεδεμένων Δεδομένων, ο οποίος βασίζεται σε καινοτόμα ευρετήρια και αλγορίθμους και αυτή τη στιγμή συνδέει δύο δισεκατομμύρια δεδομένα, που αφορούν 400 εκατομμύρια οντότητες, από 400 διαφορετικές πηγές, και προσφέρει υπηρεσίες για την συνδεσιμότητα και ολοκλήρωση των δεδομένων, όπως εύρεση και εξακρίβωση στοιχείων, ανακάλυψη σχετικών συνόλων δεδομένων, και άλλες.

 

Μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τη χρήση αερόπλοιου Zeppelin

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην Κρήτη παρακολουθείται και η ποιότητα της ατμόσφαιρας με ιδιαίτερη προσοχή. Το νησί αποβλέπει σε «μηδενικές εκπομπές» έως το 2030 και δουλεύει για να μηδενίσει τα ίχνη άνθρακα που θα την καταστήσουν οχυρό της κλιματικής ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο μεγάλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων που συντόνισε το ΙΤΕ, μελετήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως η ατμοσφαιρική ρύπανση πάνω από μία ήπειρο με τη χρήση ενός αερόπλοιου Zeppelin, το οποίο μετέφερε επιστημονικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας. Οι μετρήσεις οδήγησαν στην ανακάλυψη χημικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα πάνω από το έδαφος, στην ποσοτικοποίηση της μεταφερόμενης ρύπανσης από χώρα σε χώρα, αλλά και στη σημασία πηγών όπως η καύση βιομάζας, ψήσιμο κρέατος, δασικές πυρκαγιές κ.ά. που είχαν υποεκτιμηθεί. Τα αποτελέσματα χρησιμοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν το πως οι ατμοσφαιρικές διεργασίες μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα, την υγεία και τα οικοσυστήματα, και χρησιμοποιούνται από την ΕΕ για την εδραίωση του περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η κυρία Κεφαλογιάννη, συμπλήρωσε πως η Κρήτη εκτός από σημαντικό ιστορικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό προορισμό αποτελεί πλέον αναμφισβήτητο πρωταθλητή της υψηλής καινοτομίας, της έρευνας στο χώρο του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης για την ποιότητα ζωής των πολιτών και τα εκατομμύρια των τουριστών.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας (www.hfc-worldwide.org/trieste) δραστηριοποιείται από το 2008 στην Τεργέστη και έχει ως σκοπό την διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής Γλώσσας,την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου και την άσκηση πολιτιστικής διπλωματίας σε όλη την Ιταλία, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ενίσχυση των πολιτιστικών και μορφωτικών ανταλλαγών και συνεργιών μεταξύ Ιταλικών και Ελληνικών πολιτιστικών, μορφωτικών και εκπαιδευτικών φορέων.