Η ρεμπέτικη κομπανία των Βρυξελλών «Kosmokratores» στη «Φωνή της Ελλάδας»

Η ρεμπέτικη κομπανία «Κosmokratores» από τις Βρυξέλλες, φιλοξενήθηκε στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Φωνές και μουσικές της ελληνικής καρδιάς» με τον Αλέξη Κώστα, με αφορμή τις συναυλίες τους στην Ελλάδα.
H κομπανία αποτελείται από τον Frans de Clerq και τον Karsten de Vilder, που είναι Φλαμανδοί, τον Dimi Dumortier, που είναι Βέλγος και τον Έλληνα Μιχάλη Καρακατσάνη και ονομάστηκε έτσι, γιατί όπως λένε «όταν τραγουδάς ρεμπέτικο, πράγματι νιώθεις βασιλιάς, δικτάτορας, θεός και κοσμοκράτορας».

Χαρακτηριστικό της ομάδας είναι η διασκευή ρεμπέτικων σε ξένη γλώσσα (αγγλικά, γαλλικά, ολλανδικά), παρουσιάζοντάς τα για πρώτη φορά υπό αυτήν τη μορφή στην Ευρώπη. Οι ενορχηστρώνουν, μεταφράζουν τους στίχους και δεν αλλοιώνουν το περιεχόμενό τους. «Από σεβασμό δεν θέλουμε να αλλάξουμε τους στίχους και προσπαθούμε να τους κρατήσουμε ποιητικά όπως είναι, να προσαρμόσουμε τη μετάφραση» είπαν χαρακτηριστικά στη διάρκεια της εκπομπής.

Οι «Kosmokratores» μπροστά από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Μιλώντας για την δημιουργία της ρεμπέτικης κομπανίας, είπαν « Μας άρεσαν σε όλους τα ρεμπέτικα. Και τα ακούγαμε και τα παίζαμε ως μουσικοί, ο καθένας χωριστά. Βρεθήκαμε σε ρεμπέτικα στέκια στις Βρυξέλλες και ενώσαμε τις δυνάμεις μας. Έτσι γεννήθηκαν οι «Kosmokratores”, ενώ ο Frans de Clerq συμπλήρωσε πως ο έρωτάς του με τη ρεμπέτικη μουσική γεννήθηκε μέσα από το «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη, και από τη μουσική του Ξαρχάκου, ερεύνησε και γνώρισε τον Βαμβακάρη και άλλους ρεμπέτες.

«Το ρεμπέτικο είναι αυθεντική μουσική, αγγίζει την καρδιά. Το κοινό νιώθει τους παλμούς… συνήθως κάνουν μια σύγκριση με το flamenco ή τα fados, την πορτογαλέζικη μουσική. Κάπως έτσι είναι το ρεμπέτικο για τους ακροατές του. Ένα είδος μουσικής που βγαίνει από την καρδιά», τόνισαν οι Kosmokratores.

Επόμενες συναυλίες τους στη Γάνδη, στο «De Centrale” στις 21 Ιανουαρίου 2020 και στο “Art Base” στις Βρυξέλλες στις 25 Ιανουαρίου 2020.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.kosmokrators.net/

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος