Η ταινία «LET ME BREATHE» σε Βερολίνο και Φιλαδέλφεια ΗΠΑ

Η ταινία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη «LET ME BREATHE» προβλήθηκε το Σάββατο 27/3/2021 στο Βερολίνο, στο πλαίσιο των διεθνών αντιρατσιστικών εβδομάδων που διοργανώνει η Γερμανία κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Ακολούθησε  διαδικτυακή συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ο δημιουργός της ταινίας, η βραβευμένη Αφροαμερικάνα δημοσιογράφος Joyce Davis στην αφήγηση της οποίας στηρίζεται το ντοκιμαντέρ και ο παραγωγός του φιλμ Sait Onal. Στον ρόλο του συντονιστή ήταν ο  καθηγητής Νομικών Επιστημών Hysein Demir.

Eίναι η δεύτερη φορά που ο Θωμάς Σίδερης συμμετέχει στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Το 2019 συμμετείχε με την ταινία του «The Noose», ένα ντοκιμαντέρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του τύπου στην Τουρκία.

Την Κυριακή 28/3/2021το «LET ME BREATHE» προβλήθηκε στην Philadelphia των ΗΠΑ σε συνεργασία με τον μη κυβερνητικό οργανισμό Peace Islands PA. Τη συζήτηση που ακολούθησε μετά την προβολή με τους συντελεστές της ταινίας συντόνισε ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του FBI James Thompson.

Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στην Ινδία τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Φεβρουάριο του 2021 κέρδισε το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ στο κινηματογραφικό φεστιβάλ στο Huntington Beach στη Φλόριντα. Συμμετέχει ακόμα ως Finalist στο Διεθνές Φεστιβάλ ICAN HANNA που θα γίνει τον Απρίλιο στην Πενσυλβάνια.

Το LET ME BREATHE στηρίζεται στην έρευνα και στην αφήγηση της βραβευμένης αφροαμερικάνας δημοσιογράφου Joyce Davis, που γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στον αμερικανικό νότο και βίωσε τον κοινωνικό αποκλεισμό από νεαρή ηλικία.

Η ταινία διατρέχει όλο το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα, από τις επιχειρήσεις της Κου Κλουξ Κλαν σε βάρος  των μαύρων μέχρι την πολιτική  ριζοσπαστικοποίηση μελών της αφροαμερικανικής κοινότητας. Παράλληλα, μελετά τις σημαντικότερες δολοφονίες μαύρων από αστυνομικούς τη δεκαετία 2011-2020, με αποκορύφωμα την εν ψυχρώ δολοφονία του George Floyd.

Η ταινία «LET ME BREATHE» σε Βερολίνο και Φιλαδέλφεια ΗΠΑ