Ειρήνη Τορνεσάκη: Μία Ελληνίδα ερμηνεύτρια διαπρέπει στη Βοστώνη

“Eψαχνα ευκαιρίες πήγαινα και στο Λονδίνο… οι πρώτες δυσκολίες ήταν η γλώσσα η προσφορά πώς μιλάνε οι Άγγλοι γνώρισα κόσμο έκανα πολύ καλές φιλίες στο εργασιακό περιβάλλον ένιωσα λίγο τον ρατσισμό αλλά ήξερα ότι θα το περάσω αυτό… συνεργάστηκα με το συγκρότημα της Amy Winehouse αντικαθιστώντας την σε μια συναυλία…ήταν μια ωραία εμπειρία… το 2012 συμμετείχα στην οντισιόν του “cirque dy soleil”… δεν ήξερα καν τι είναι.. τελικά περιόδευα 3 χρόνια σε Καναδά και Αμερική…” δήλωσε στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Φωνές και μουσικές της ελληνικής καρδιάς” με τον Αλέξη Κώστα, η ομογενής – πλέον – ερμηνεύτρια Ειρήνη Τορνεσάκη.

Η Ειρήνη Τορνεσάκη είναι μια καλλιτέχνης που εκφράζει μια νέα ”φωνή” με επιρροές από την Ελληνική παραδοσιακή μουσική, τη σύγχρονη και τη τζαζ και αναζητεί τον διαπολιτισμικό διάλογο μέσω της μουσικής. Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Ηράκλειο Κρήτης, με σμυρνέικη καταγωγή και έχει βάση της τη Βοστώνη των ΗΠΑ. Η Ειρήνη έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι βραβευμένοι με Grammy Danilo Perez, Terri Lyne Carrington, Luciana Souza και Eugene Friesen όπως και Daniel Hope, George Garzone, Barry Manilow, James Bay, Classico Latino, Βασίλης Σκουλάς, Χρήστος Ζώτος, Μάριος Φραγκούλης μεταξύ άλλων. Έχει εμφανιστεί στο περίφημο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, στο Panama Jazz Festival, London Jazz Festival, Ronnie Scott’s, TD Garden, Abbey Road Studios κ.α.

Από το 2014 μέχρι το 2017, η Ειρήνη ήταν η μοναδική τραγουδίστρια του υπερθεάματος “Kurios” του “Cirque Du Soleil”, περιοδεύοντας στον Καναδά και τις ΗΠΑ, και ολοκληρώνοντας 1074 παραστάσεις. Συμμετείχε στον δίσκο soundtrack της παράστασης, στο DVD, και μια ταινία μικρού μήκους εικονικής πραγματικότητας που κέρδισε βραβείο Emmy το 2016. Συμμετείχε στον δίσκο ‘A journey through Latin America’ με τους Classico Latino, ηχογραφημένο στο Abbey Road Studios, με τους οποίους ταξίδεψε στην Μπογκοτά της Κολομβίας για μια συναυλία στο Teatro Colsubsidio. Τραγούδησε τον Εθνικό Ύμνο των ΗΠΑ στο Wrigley Field, Σικάγο και στο Nationals Park, Ουάσινγκτον Ντι Σι και στο TD Garden σε αγώνα συμμετοχής του Gianni Antetokounmpo. Τον Δεκέμβριο του 2019, συμμετείχε στον δίσκο του μουσικού σχήματος Global Messengers του βραβευμένου με Grammy πιανίστα της Τζαζ, αλλά και πρεσβευτή της Ειρήνης στην UNESCO, Danilo Perez, το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021.

Ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό της στη σύγχρονη φωνητική ερμηνεία (Global Jazz) με πλήρη υποτροφία στο Berklee Global Jazz Institute και είναι καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Berklee College of Music. Έχει παρουσιάσει και διδάξει την Ελληνική παραδοσιακή μουσική σε πανεπιστήμια της Αμερικής όπως το Harvard, Princeton και Tufts.

Πρόσφατα η Ειρήνη βραβεύτηκε από το Boston Foundation με το Live Arts Grant για να παρουσιάσει τον πρώτο της δίσκο το 2022, ο οποίος θα αποτελείται από Μικρασιάτικο ρεπερτόριο σε σύγχρονες ενορχηστρώσεις, τιμώντας τις ρίζες της, λόγω της καταγωγής των προπαππούδων της από τη Σμύρνη.