Ιστορική περιήγηση για το πογκρόμ ενάντιων Ελλήνων μεταναστών στον Καναδά το 1918

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, το Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς (HHF) του Καναδά σε συνεργασία με το τμήμα Ελληνο-Καναδικής Ιστορίας του York University διοργάνωσε  πρόσφατα ιστορική περιήγηση για  τον “Βίαιο Αύγουστο” του 1918.

Κατά τις πρώτες μέρες του Αυγούστου του 1918, ένα πλήθος 50.000 Καναδών, εξαπέλυσε πογκρόμ σε βάρος των Ελλήνων μεταναστών της πόλης. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετοί θάνατοι μεταναστών, μεταξύ των οποίων γυναίκες και ανήλικα παιδιά, καθώς και υλικές ζημιές 1.000.000 δολαρίων.

Η μικρή ελληνική κοινότητα του Τορόντο ήταν το θύμα της οργής και της δυσαρέσκειας των βετεράνων Καναδών που επέστρεφαν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε άθλια οικονομική αλλά και φυσική κατάσταση και δεν ανεχόντουσαν την εικόνα της οικονομικής αποκατάστασης μεταναστών όπως οι Έλληνες που είχαν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην κατοχή τους.

Η θρυαλλίδα; Ένας Καναδός στρατιώτης σακατεμένος στον πόλεμο που έτρωγε σε ένα εστιατόριο ελληνικής ιδιοκτησίας επιτέθηκε και χτύπησε τον Έλληνα σερβιτόρο, ο οποίος τον έδιωξε από το κατάστημα και κάλεσε την Αστυνομία. Το ξέσπασμα μαζικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας εξελίχθηκε σε πογκρόμ σε βάρος μαγαζιών και σπιτιών των Ελλήνων μεταναστών.

Το Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς, το οποίο είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην προώθηση του Ελληνισμού στον Καναδά, διοργανώνει ιστορικές περιηγήσεις με σκοπό να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη και να τιμήσει τα θύματα του «Βίαιου Αυγούστου του 1918».

 

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

 

 

 

Ιστορική περιήγηση για το πογκρόμ ενάντιων Ελλήνων μεταναστών στον Καναδά το 1918