Μελβούρνη: Διάλεξη της ομογενούς καθηγήτριας Β. Χιονίδου από το παν/μιο του Newcastle

Η Βιολέττα Χιονίδου, Καθηγήτρια Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle (Αγγλία), θα παρουσιάσει μια διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο «Λιμός και Θάνατος στην Κατεχόμενη Ελλάδα«, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Η Ελλάδα στην Κατοχή γνώρισε έναν τραγικό, θανατηφόρο λιμό. Αν και τη χειρότερη θνησιμότητα τη βίωσε το χειμώνα του 1941-2, η ακραία πείνα επικρατούσε σε πολλά μέρη της χώρας μέχρι το τέλος της κατοχής το φθινόπωρο του 1944. Σε αυτή την παρουσίαση η Καθηγήτρια Χιονίδου θα διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους συνέβη ο λιμός, το χώρο και τις χρονικές παραλλαγές του λιμού, αλλά και των μηχανισμών αντιμετώπισης που ο πληθυσμός επινόησε για να επιβιώσει.

«Η μονογραφία μου το 2006 αμφισβήτησε αφενός την προηγούμενη κατανόηση του λιμού, υποστηρίζοντας ότι το κέντρο της Αθήνας ήταν εκείνο που επηρεάσθηκε περισσότερο από τον λιμό, και αφετέρου την προηγούμενη κατανόηση της Μαύρης Αγοράς. Στο σεμινάριο θα παρουσιασθούν επίσης πρόσφατες εργασίες για την εκ νέου αξιολόγηση της εγκυρότητας αυτών των ευρημάτων.

Η Βιολέττα Χιονίδου είναι Καθηγήτρια της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle στην Αγγλία. Η δουλειά της επικεντρώνεται στη σύγχρονη Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει ευρέως σε ακαδημαϊκά περιοδικά και επιμελημένες συλλογές. Οι μονογραφίες της περιλαμβάνουν την Famine and Death in Occupied Greece, 1941-44, H κατοχική πείνα μέσα από προφορικές μαρτυρίες, Η περίπτωση της Χίου, της Σύρου και της Μυκόνου (Αθήνα: Εκδότες Πατάκης, 2020); και, Abortion and Contraception in Modern Greece, 1830-1967 κ.ά. Πρόσφατα δημιούργησε μια βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης ελληνικών ατόμων και οικογενειών επιτρέποντας σε άτομα ελληνικής καταγωγής να αναζητήσουν τους προγόνους τους. Η βάση δεδομένων βρίσκεται στον ιστότοπο της Greek Family History που παρέχει ολοκληρωμένη καθοδήγηση σε όποιον θέλει να ερευνήσει το Ιστορικό της οικογένειάς του.

Πώς να παρακολουθήσετε τη διάλεξη
Η διάλεξη παρουσιάζεται μέσω του διαδικτύου λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία COVID 19. Εάν θέλετε να συμμετάσχετε ενεργά και να θέσετε ερωτήσεις στο τέλος του σεμιναρίου, θα πρέπει να εγγραφείτε στον παρακάτω σύνδεσμο του Ζoom:  https://bit.ly/2HfYGZ7

Εάν προτιμάτε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη χωρίς να θέσετε ερωτήσεις, απλώς επισκεφθείτε τη σελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης στο Facebook ή  στο YouTube όπου θα μεταδίδεται ζωντανά η εκδήλωση.
YouTube: https://www.youtube.com/user/gocmv
Facebook: https://www.facebook.com/Greekcommunitymelb/
Πότε: Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020 @ 7:00 μ.μ.
Γλώσσα παρουσίασης: Αγγλικά | Δεν απαιτείται γνώση της ελληνικής.

Μελβούρνη: Διάλεξη της ομογενούς καθηγήτριας Β. Χιονίδου από το παν/μιο του Newcastle