Μια παράσταση για τον Κωνσταντίνο Ροδοκανάκη στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο, στο University of Roehampton, στις 14 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστεί η παράσταση «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, γραμμένο το 2019 από τη σκηνοθέτη Δρ. Ιόλη Ανδρεάδη και τον κοινωνιολόγο Άρη Ασπρούλη. Ένα αστυνομικό θρίλερ φαντασίας βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, ύστερα από δεκαετή έρευνα πάνω στην μυστηριώδη οικογένεια Ροδοκανάκη. Μια σειρά από φόνους ανθρώπων με το επώνυμο ‘Ροδοκανάκης’ που συμβαίνουν στο σήμερα, οδηγούν τον αστυνόμο που έχει αναλάβει την υπόθεση να στραφεί για την εξιχνίασή τους στο παρελθόν, δηλαδή σε ιστορικά αρχεία, φωτογραφίες κα δημοσιεύματα των αρχών του 20ου αιώνα.
Η παράσταση πραγματοποιείται 100 χρόνια από τον θάνατο του Έλληνα ποιητή Πλάτωνα Ροδοκανάκη, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος.
Έκανε πρεμιέρα στην Αθήνα την άνοιξη του 2019, στην ατμοσφαιρική αυλή του ιστορικού κτηρίου του Άσυλου Ανιάτων, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και τη θερμή ανταπόκριση του κοινού.
Ο Κωνσταντίνος Ροδοκανάκης ήταν ποιητής και αλχημιστής, προσωπικός γιατρός του Βασιλιά Καρόλου του Β’ της Αγγλίας, ο οποίος είχε το εργαστήριό του στο Aldwych και έγινε αρκετά δημοφιλής κατά τον 17ο αιώνα επειδή δημιούργησε μια μεγάλη ελληνική κοινότητα στην καρδιά του Λονδίνου -η ονομασία της περίφημης «Greek Street» φαίνεται πως δόθηκε εξαιτίας του-, αλλά και χάρη στη συμβολή του στην καταπολέμηση της Πανούκλας με το μυστικό σκεύασμα που παρήγαγε, με το γοητευτικό όνομα «Alexicacus Spiritus Mundi» (το αλεξίκακο πνεύμα του κόσμου).

O Κωνσταντίνος Ροδοκανάκης

Η παράσταση έχει την τιμή να παρουσιάζεται στο University of Roehampton με αγγλικούς υπέρτιτλους και να συνοδεύεται από ομιλία και συζήτηση με τον ειδικό σε ζητήματα performance, παγκοσμίου φήμης καθηγητή Joe Kelleher. Παράλληλα με την παράσταση θα υπάρξει στο χώρο και ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα τον Πλάτωνα Ροδοκανάκη και τίτλο «Αισθάνομαι να έχω μέσα μου κατιτί το πολύ ξανθό…» σε επιμέλεια της curator Ίριδας Κρητικού. H παράσταση και η συζήτηση θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω mobile live streaming στην διαδικτυακή πλατφόρμα του λογοτεχνικού περιοδικού «ΑΣΣΟΔΥΟ» (www.1-2.gr). Για να παρακολουθήσετε την παράσταση σε ζωντανή μετάδοση κάνετε κλικ εδώ www.1-2.gr/rodokanakislive στις 14 Οκτωβρίου και ώρα Ελλάδος 20.00.

Η Ρούλα Πατεράκη σε στιγμιότυπο από την παράσταση

Η παράσταση «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» είναι η δεύτερη παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη που μέσα στο 2019 παρουσιάζεται εκτός των ελληνικών συνόρων, μετά τον «Ίωνα» του Ευριπίδη που ανέβηκε τον Απρίλιο στο THE TANK της Νέας Υόρκης.

 

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία – Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη

Κείμενο: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης

Έρευνα: Άρης Ασπρούλης

Σκηνογραφία – Κοστούμια: Πηνελόπη Ασλάνογλου

Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση

Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γκόνης

Επιμέλεια Έκθεσης: Ίρις Κρητικού

Φωτογραφίες Παράστασης: Σταύρος Χαμπάκης

Video Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος

Βοηθός Σκηνοθέτη:  Νατάσα Πετροπούλου

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου 1+1 = 1

Παίζουν: Ρούλα Πατεράκη, Δέσποινα Σαραφείδου, Κώστας Νικούλι.

 

Μια παράσταση για τον Κωνσταντίνο Ροδοκανάκη στο Λονδίνο