Ν. Αφρική: Διαδικτυακή εκδήλωση της Σχολής Σαχέτι

Διαδικτυακή εκδήλωση διοργανώνει η Σχολή Σαχέτι στην Ν. Αφρική για τους Ιδρυτές και τα γενέθλια της Σχολής σήμερα Τρίτη 2 Ιουνίου στις 10.00 ώρα Ελλάδας.

Η Σχολή Σαχέτι (SAHETI School – South African Hellenic Educational and Technical Institute), στο Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική, είναι ένα ενιαίο σχολείο που συμπεριλαμβάνει βρεφονηπιακό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε το 1973 . Ήδη από εκείνη την δεκαετία, που το Απαρτχάιντ βρισκόταν στο απόγειό του το Σχολείο Σαχέτι, είχε ανοιχτό τις πόρτες του σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος.

Σήμερα, Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 η Σχολή Σαχέτι κλείνει 47 χρόνια λειτουργίας. Τα  Ελληνικά διδάσκονται ως υποχρεωτικό μάθημα και παράλληλα στη Σχολή προβάλλονται και προωθούνται, ο ελληνικός πολιτισμός, η ελληνική κουλτούρα,  η ορθόδοξη χριστιανική πίστη, τα ελληνικά ήθη και έθιμα. Σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα σχολεία της  Ν. Αφρικής, και φοιτούν περίπου 1300 μαθητές (60% ελληνικής καταγωγής).

«Πατέρας» της Σχολής Σαχέτι θεωρείται ο Γιώργος Μπίζος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της προσπάθειας ανέγερσης και έναρξης λειτουργίας. Ο κ. Γιώργος Μπίζος αποτελεί πλέον σύμβολο στη Ν. Αφρική για τους αγώνες του κατά του απαρτχάιντ ενώ ήταν ο ένας εκ των δικηγόρων του Νέλσον Μαντέλα  στην περίφημη «Δίκη του Αιώνα».

Υπενθυμίζεται ότι μαθητές της Σχολής Σαχέτι,  μαθητές των κοινοτικών σχολείων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ν. Αφρικής καθώς και μαθητές της σχολής «Εν χορδώ» δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό video, την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.  Όλοι μαζί, ο καθένας από το σπίτι του, έπαιξαν ένα από τα πιο ξακουστά ζεϊμπέκικα, αυτό της «Ευδοκίας»!

Όποιος ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει την εκδήλωση μπορεί να συνδεθεί 15΄λεπτά νωρίτερα εδώ

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου – Βικιπαίδεια
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος

Ν. Αφρική: Διαδικτυακή εκδήλωση της Σχολής Σαχέτι