Νέα Υόρκη: Νέο Kεντρικό Παράρτημα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης SNFL

Σε Stavros Niarchos Foundation Library(SNFL) μετονομάστηκε το Κεντρικό Παράρτημα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης(NYPL), το οποίο μετά την πλήρη ανακαίνιση και αναδιαμόρφωσή του θα ανοίξει αυτόν τον μήνα στο ισόγειο για να προσφέρει την υπηρεσία άμεσου δανεισμού, μαζί με επτά ακόμη παραρτήματα της NYPL.

Tο κτίριο θα αποτελείται από τέσσερις ορόφους, που θα φιλοξενούν τη γενική συλλογή της βιβλιοθήκης, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων στη Νέα Υόρκη και έναν από τους μοναδικούς ανοιχτούς, προσβάσιμους εξωτερικούς χώρους στο κέντρο του Μανχάταν.

Το εν λόγω παράρτημα αποτελεί τη μεγαλύτερη και πλέον επισκέψιμη δανειστική βιβλιοθήκη, με περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Η δωρεά-ορόσημο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποστηρίζει την πλήρη ανακαίνιση της βιβλιοθήκης και την υλοποίηση δημόσιων προγραμμάτων.

Ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης, Tony Marx, δήλωσε ότι «αυτή η δωρεά αποτελεί το αποκορύφωμα της πολυετούς δέσμευσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την υποστήριξη βιβλιοθηκών σε ολόκληρο τον κόσμο».

Στο παρελθόν, το ΙΣΝ έχει στηρίξει τη δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, στο πλαίσιο της δημιουργίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ εξακολουθεί διαρκώς να συμβάλει σε προσπάθειες προώθησης της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, μέσω πρωτοβουλιών, όπως το SNF Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

«Οι δημόσιες βιβλιοθήκες αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα δημόσιων ιδρυμάτων που προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες μία σειρά από κομβικής σημασίας υπηρεσίες, που εκτείνονται πέρα από τον δανεισμό βιβλίων. Οι ποικίλοι ρόλοι που μπορούν να διαδραματίσουν οι δημόσιες βιβλιοθήκες, τις τοποθετούν – σήμερα περισσότερο από ποτέ– στο επίκεντρο της κοινωνίας των πολιτών», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του ΙΣΝ.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα

Νέα Υόρκη: Νέο Kεντρικό Παράρτημα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης SNFL