«Νόστος» μια ταινία της ομογενούς Αναστασίας Comelli

Η 23χρονη Αναστασία Comelli, είναι εγγονή μεταναστών από τον Πόντο και την Καστοριά και αποφάσισε να γυρίσει την πρώτη ταινία μικρού μήκους στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς της για να τιμήσει όχι μόνο την ελληνική καταγωγή της αλλά και την ζωή και το έργο κάθε Έλληνα μετανάστη που βίωσε την ξενιτιά της Αυστραλίας.
Μετατρέποντας την νοσταλγία και τη θλίψη της για τον θάνατο του παππού της σε δημιουργία μετέφερε στην μικρή οθόνη τις στιγμές που εκείνη έζησε μεγαλώνοντας vw Ελληνοπούλα της Αυστραλίας.

Η ταινία «Νόστος», γυρισμένη αποκλειστικά στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς της ομογενούς καλλιτέχνιδας, εξασφάλισε στην Αναστασία υποτροφία από την Ακαδημία Τεχνών και Κινηματογράφου Helpmann της Νότιας Αυστραλίας, κάτι που για την 23χρονη λειτούργησε ως ακόμα μια επιβεβαίωση ότι η ζωή των πρώτων Ελλήνων της Αυστραλίας είναι πολύτιμη και πρέπει να ειπωθούν.

Η αγάπη της Αναστασίας για τον κινηματογράφο ξεκίνησε από τους γονείς της.

Ο ιταλικής καταγωγής πατέρας της και η ελληνικής καταγωγής μητέρα της, ανέκαθεν λάτρευαν τον ελληνικό και τον ιταλικό κινηματογράφο και έτσι από μικρή που ήταν θυμάται να κάθεται μαζί τους τα βράδια και να παρακολουθεί επί ώρες ελληνικές και ιταλικές ταινίες.

Ήδη ετοιμάζει την δεύτερη ταινία της με θέμα τους γάμους-προξενιά που έλαβαν χώρα μεταξύ ομογενών της Αυστραλίας τις περασμένες δεκαετίες.

«Θεωρώ ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να πούμε αυτές τις ιστορίες και να δείξουμε σε όλους την ιστορία, την πορεία αλλά και τη σημασία του να είναι κανείς Έλληνας της Αυστραλίας» ανέφερε στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος» η Αναστασία Comelli.
H ταινία «Νόστος» που αποτελεί και το ντεμπούτο της Αναστασίας Comelli στον κινηματογράφο, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αδελαΐδας (2018), στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Chicago CineYouth (2019), στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης (2019), στο Εθνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου για ταλαντούχους νέους (2019) και στο Φεστιβάλ Γυναικών της Μελβούρνης (2020).

Δείτε το φιλμ «Νόστος» εδώ https://www.behance.net/gallery/70309079/Nostos

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος

«Νόστος» μια ταινία της ομογενούς Αναστασίας Comelli