“Ο Άγριος Σπόρος” στο Ελληνογερμανικό θέατρο Κολωνίας

Το ελληνικό θεατρικό έργο “Άγριος Σπόρος” του Γιάννη Τσίρου θα παρουσιάσει φέτος το Ελληνογερμανικό θέατρο Κολωνίας.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Απριλίου και το Σάββατο 17 Απριλίου μέσω live streaming. Τη σκηνοθεσία έχει επιμεληθεί για μία ακόμη χρονιά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κολωνίας και σκηνοθέτης κ. Κώστας Παπακωστόπουλος, ο οποίος μίλησε στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος.

Όπως ανέφερε, «η παράσταση επρόκειτο να ανεβεί στη Γερμανία, τον Νοέμβριο του 2020 με αφορμή τον εορτασμό των 30 χρόνων του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κολωνίας, αλλά λόγω της πανδημίας, αναγκαζόμαστε να την παρουσιάσουμε διαδικτυακά. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα παρουσιαστεί στο θεατρικό σανίδι στις 19 Μαΐου του 2021. Τα τελευταία χρόνια είχα επικεντρωθεί στο θέμα «Ευρώπη» και τον ρόλο της σήμερα. Αποφάσισα να κάνω κάτι τελείως διαφορετικό όπως είναι αυτή η δουλειά με το έργο “Ο Άγριος Σπόρος”. Όταν είχα δει την παραγωγή στην Αθήνα με εντυπωσίασε η γλώσσα του συγγραφέα Γιάννη Τσίρου που παρουσίαζε με πολύ ωραίο τρόπο την ελληνική πραγματικότητα. Θεωρώ ότι δείχνει την ασυνείδητη σύγκρουση δύο κόσμων, αυτών που έχει ωφελήσει η παγκοσμιοποίηση, των κερδισμένων που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα στο συγκεκριμένο έργο για διακοπές, και από την άλλη του απλού Έλληνα του Σταύρου, που μένει σε αυτήν την παραλία. Το βρήκα πολύ επίκαιρο και για τη Γερμανία, γιατί δείχνει τι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα. Είμαι πολύ περίεργος να δω πως θα αντιδράσουν οι Γερμανοί θεατές σε αυτή την πραγματικότητα«.

Στιγμιότυπο από την παράσταση

 

Κεντρικός ήρωας του έργου είναι ο Σταύρος, ο οποίος με την αυτοσχέδια καντίνα που έστησε σε μια απόμερη παραλία, προσπαθεί να φέρνει βόλτα τα χρέη που τον έχουν ζώσει, πουλώντας σουβλάκια τα καλοκαίρια στους λιγοστούς τουρίστες. Όμως, η μυστηριώδης εξαφάνιση ενός νεαρού Γερμανού θα φέρει φέτος τα πάνω κάτω. Οι σε βάρος του υποψίες απ’ τους Γερμανούς που κατέφθασαν στην περιοχή διχάζουν στην αρχή το χωριό, αλλά όλοι σιγά-σιγά θα θυμηθούν ότι η καντίνα είναι αυθαίρετη, το φυσικό τοπίο παραβιάζεται, η γεννήτρια προκαλεί ηχορύπανση, το χοιροστάσιό του, που βρωμάει, δεν έχει άδεια και… πάει λέγοντας. Οι υποψίες, που με τα συμφραζόμενα και τις προκαταλήψεις έγιναν βεβαιότητες, θα μείνουν μετέωρες, όταν οι έρευνες θα στραφούν αλλού. Τίποτα, όμως, δεν θα είναι όπως πριν.

«Ήθελα για τους δύο κεντρικούς ρόλους, του Σταύρου και της κόρης του, να έχω δύο αντιπροσωπευτικούς Έλληνες για αυτό και τους ρόλους ερμηνεύουν Έλληνες ηθοποιοί της Γερμανίας, ο Νίκος Γουναδάκης, και η Στέλλα Βεϊνόγλου, ενώ τον ρόλο του Γερμανού αστυνομικού υποδύεται ο Enrico Ledzinski» ανέφερε ο κ. Παπακωστόπουλος.

«Όπως γνωρίζετε, το Ελληνογερμανικό θέατρο Κολωνίας, προσπαθεί εδώ και 30 χρόνια να προβάλλει το σύγχρονο ελληνικό θεατρικό έργο στο γερμανικό κοινό που δεν το γνωρίζει και πιστεύω ότι «Ο Άγριος Σπόρος» είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής γραφής«.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η προηγούμενη παραγωγή του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κολωνίας, το «Europa» του Λανς φον Τρίερ θα παρουσιαστεί από το youtube κανάλι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 7 και 8 Μαΐου 2021.

Το Ελληνογερμανικό θέατρο Κολωνίας (Deutsch Griechisches Theater) αποτελεί εδώ και 30 χρόνια ένα αναπόσπαστο κομμάτι της θεατρικής ιστορίας της πόλης της Κολωνίας.
Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής Κώστας Παπακωστόπουλος, εστιάζει το ενδιαφέρον του στα διαχρονικά κοινωνικά και πολιτικά θέματα που ενυπάρχουν στο αρχαίο δράμα και τα μεταφέρει στη σημερινή πραγματικότητα αναδεικνύοντας τον επίκαιρο χαρακτήρα τους. Χτίζοντας μια γέφυρα ανάμεσα στο αρχαίο και στο σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο, ο Κώστας Παπακωστόπουλος προσεγγίζει πολύπλευρα τη θεατρική δημιουργία της Ευρώπης και συνδέει την παράδοση με το σήμερα. Έχει μέχρι σήμερα παρουσιάσει κλασικούς Έλληνες συγγραφείς (Αριστοφάνη, Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη), έργα Νεοελλήνων θεατρικών συγγραφέων σε πρώτη γερμανική μετάφραση (Δημήτρη Κεχαΐδη, Βασίλη Ζιώγα, Δημήτρη Δημητριάδη), Ευρωπαίους που εμπνέονται από τον αρχαίο ελληνικό μύθο (Heiner Müller, William Shakespeare, Dea Loher), καθώς και δικά του έργα.

Με τα έργα που έχει μέχρι τώρα σκηνοθετήσει, σε συμπαραγωγή με Κρατικά Θέατρα της Γερμανίας – Κρατικό Θέατρο της Κολωνίας, του Ντύσσελντορφ, του Λούντβισχαφεν, του Άαχεν, του Ομπερχάουζεν – καθώς και με Θέατρα της ελεύθερης σκηνής, καθιέρωσε το Ελληνογερμανικό Θέατρο όχι μόνο στην Κολωνία, αλλά και σε ολόκληρη τη Γερμανία. Οι σκηνοθεσίες του έχουν επανειλημμένα βραβευθεί και προσκληθεί να εκπροσωπήσουν την πόλη της Κολωνίας σε μεγάλα Φεστιβάλ της Γερμανίας και του εξωτερικού όπως: Βαρκελώνη (2009), Τορίνο (2010), Θεσσαλονίκη (2008, 2012, 2013), Βρυξέλλες (2014), Βιέννη (2015), Αθήνα (2015, 2016, 2017).

Τα τελευταία χρόνια οι παραστάσεις του Ελληνογερμανικού θεάτρου Κολωνίας παρουσιάζονται και στην Αθήνα (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Θέατρο Τέχνης, Εθνική Λυρική Σκηνή)