Ο Έλληνας της Αυστραλίας που έκανε τους άστεγους της Ελλάδας ορατο

Ο Χρήστος Αλεφάντης  γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία, στη Μελβούρνη συγκεκριμένα). Εργάστηκε πολλά χρόνια στα παροικιακά μέσα ενημέρωσης αλλά από το 2005 ζει στην Ελλάδα. Eίναι ο άνθρωπος που από το 2013 έκανε τους αστέγους ορατούς μέσα από το πρώτο ελληνικό περιοδικό του δρόμου, δείχνοντας στην υπόλοιπη κοινωνία ότι πρόκειται πάνω απ’ όλα για άτομα με αξιοπρέπεια.

Ο Χρήστος Αλεφάντης στην Αυστραλία ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τα περιοδικά δρόμου και από εκείνα τα χρόνια γοητευόταν από την ιδέα να είναι ενεργά δίπλα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται, μέσα από τη δουλειά του, τη δημοσιογραφία. Στην Αυστραλία γνώρισε και τις ομάδες αστέγων, μια κοινωνική πρωτοβουλία που ξεκίνησαν το 2011 τα περιοδικά δρόμου. Απλώς στην Ελλάδα έγινε κάπως ανάποδα: πρώτα η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων και μετά το περιοδικό «Σχεδία», το περιοδικό που βοηθάει τους άστεγους να γίνουν ορατοί και να επιβιώσουν αξιοπρεπώς.

Από τη «Σχεδία» έχουν περάσει επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, λογιστές, αρχιτέκτονες, ανειδίκευτοι εργάτες. Είναι άνθρωποι που ζουν στον δρόμο, αλλά και άτομα που μένουν σε ξενώνες φιλοξενίας. Δεν επαιτούν, εργάζονται. Ακόμη και μία καλημέρα, ένα χαμόγελο για τους πωλητές μας είναι σωτήρια» λέει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Αλεφάντης.

Τώρα ο Χρήστος κάνει το επόμενο, μεγάλο, βήμα δημιουργώντας το «Σχεδία home» στην οδό Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, στο κέντρο της Αθήνας.

«Σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές της χώρας, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το σπίτι της «σχεδίας» άνοιξε και επίσημα τις πόρτες του. Ένας χώρος που περιλαμβάνει το εκθετήριο, το πωλητήριο και τα εργαστήρια «σχεδία αρτ», αλλά ακόμη και καφέ-μπαρ μαζί και ένα εστιατόριο με υπέροχες γεύσεις για τις οποίες έχει φροντίσει με περισσή αγάπη ο σπουδαίος άνθρωπος και σεφ Λευτέρης Λαζάρου. Ένας χώρος, ένα σπίτι που οι άνθρωποι της “σχεδίας” οραματίζονται και αγωνίζονται να καταστεί μια κυψέλη, ένας κόμβος εφαρμοσμένης κοινωνικής καινοτομίας και αλληλεγγύης» αναφέρει στο Δελτίο Τύπου.

«Όπως και με το περιοδικό δρόμου “σχεδία” αγωνιζόμαστε να σχεδιάσουμε ένα πολύ καλό έντυπο, ένα προϊόν που, ούτως ή άλλως, θα έχει πραγματική αξία αποκλειστικά και μόνο για τον ίδιο τον αγοραστή, πέρα από τη σπουδαιότητα της συμμετοχής σε μια σπουδαία κίνηση αλληλεγγύης, τη βοήθεια σε έναν συνάνθρωπο που βιώνει τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε ακραίες μορφές, έτσι και με το “σχεδία home” και το “σχεδία αρτ”. Αγωνιζόμαστε να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου ο επισκέπτης θα θέλει να έρθει, ούτως ή άλλως. Για το φαγητό, τη μουσική, τα κοσμήματα “σχεδία αρτ”, τα ροφήματα και τα κοκτέιλ, τη ζεστασιά του χώρου, το περιβάλλον, για όλους τους καλούς λόγους. Και η γνώση ότι με αυτή του την παρουσία, διασκεδάζοντας, στην ουσία, συμμετέχει ενεργά σε ένα τόσο ξεχωριστό κοινωνικό πρότζεκτ να γεμίζει ακόμη περισσότερο την ψυχή του. Αγωνιζόμαστε για το καλύτερο» δηλώνει ο Χρήστος Αλεφάντης, γι’ αυτό το τόσο ιδιαίτερο νέο κοινωνικό πρότζεκτ.

«Το “σχεδία home” χτίστηκε πάνω στο όραμα της δημιουργίας ενός κόμβου αλληλεγγύης και εφαρμοσμένης κοινωνικής καινοτομίας. Να ενεργοποιήσει, να ενδυναμώσει, να εκπαιδεύσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους πιο φτωχούς από τους φτωχούς της πατρίδας μας. Να μη στέκεται στα προβλήματα, αλλά να μιλάει και να αναδεικνύει λύσεις για τα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο. Να μας φέρει πιο κοντά στον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς φτώχεια, χωρίς αποκλεισμούς» επισήμανε ο κ. Αλεφάντης, προσκαλώντας μας να ανακαλύψουμε το χώρο και, βεβαίως, τους ανθρώπους του.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι άνθρωποι από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Μέγας Δωρητής), το Κοινωφελές Ίδρυμα TIMA, τη VISA Ελλάς, μέσω του προγράμματος αλληλεγγύης, την Caritas είναι κάποιοι από εκείνους που πίστεψαν στο όραμα και το στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια. Μαζί και οι απλοί αναγνώστες και οι υποστηρικτές του περιοδικού δρόμου «σχεδία».

 

Συντάκτρια: Φούλη Ζαβιτσάνου με πληροφορίες από Νέος Κόσμος

 

Ο Έλληνας της Αυστραλίας που έκανε τους άστεγους της Ελλάδας ορατο