Ο Γιάννης Παντελάκης για το βιβλίο του «Los buenos antifascistas: Η ιστορία των Ελλήνων εθελοντών του Ισπανικού Εμφυλίου μέσα από τα άγνωστα αρχεία των Διεθνών Ταξιαρχιών»

«Ονομάζομαι Anastasia Tsackos Moratalla, είμαι κόρη μιας Ισπανίδας και ενός Έλληνα brigadistas, μέλους των Brigadas Internacionales (Διεθνών Ταξιαρχιών). Ο πατέρας μου Jorge Tsackos ήρθε στην Ισπανία για να πολεμήσει τους φασίστες του στρατηγού Φράνκο, που, με τη βοήθεια του Χίτλερ και του Μουσολίνι, προσπάθησαν να καταλύσουν τη Δημοκρατία μας. Πήρε μέρος στον Ισπανικό Εμφύλιο και υπερασπίστηκε τη Δημοκρατία μιας χώρας, που δεν ήταν δική του… Είμαι περήφανη γι αυτόν…».

Την ιστορία του Γιώργου Τσάκου, ενός από τους εκατοντάδες Έλληνες εθελοντές που πολέμησαν στον Ισπανικό Εμφύλιο αφηγήθηκε το 2019 στον δημοσιογράφο Γιάννη Παντελάκη η 80χρονη Anastasia Tsackos Moratalla από την Albacete, την πόλη που υποδέχθηκε το 1936 χιλιάδες ξένους από κάθε γωνιά του πλανήτη αποφασισμένους να αντισταθούν στα σχέδια των Ισπανών Εθνικιστών.

Η μυθιστορηματική ζωή του Γιώργου Τσάκου, όπως τη διηγήθηκε η κόρη του, ώθησε τον Γιάννη Παντελάκη να αναζητήσει σε διαφορετικές πηγές απ’ όλο τον κόσμο και σε αρχεία των Διεθνών Ταξιαρχιών τους Έλληνες και Κύπριους που έκαναν ένα παράτολμο ταξίδι για να υποστηρίξουν τη Δημοκρατική Ισπανία και να το καταγράψει στο βιβλίο του «Los buenos antifascistas», που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Ακούστε στο ηχητικό της ανάρτησης το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Γιάννη Παντελάκη στη Φωνή της Ελλάδας, στην εκπομπή «Μυστικό πέρασμα» με τη Φούλη Ζαβιτσάνου που μεταδόθηκε την Κυριακή 13/06 για  το βιβλίο του και την συμμετοχή των Ελλήνων,(οι περισσότεροι από αυτούς ναυτικοί ή Έλληνες της Διασποράς) σε αυτήν την σημαντική ιστορική στιγμή της σύγχρονης Ευρώπης.

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης θα μεταδοθεί την Κυριακή 20/06 στις 11:00 ώρα Ελλάδας.