Ο Ηλίας Καζάν και η διασπορική ταυτότητα ενός Ελληνοαμερικανικού κινηματογραφιστή

Ο καθηγητής Βρασίδας Καραλής, θα παρουσιάσει μια διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο «Ηλίας Καζάν και η Διασπορική ταυτότητα ενός Ελληνοαμερικανικού κινηματογραφιστή», την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Η διάλεξη διερευνά την καλλιτεχνική και πνευματική εξέλιξη του Ηλία Καζάν από τις πρώτες θεατρικές του παραγωγές, τις ταινίες του, έως και τα τελικά αυτοβιογραφικά του βιβλία. Επικεντρώνεται κυρίως στο πιο φιλόδοξο έργο του Καζάν «Αμερική, Αμερική» (1964).

Βρασίδας Καραλής

Εξετάζοντας τις άλλες διάσημες ταινίες του, ειδικά την ταινία «Οn Waterfront» (1952), η διάλεξη ασχολείται με το ζήτημα της ταυτότητας των μεταναστών και τους συμβιβασμούς που πρέπει να κάνουν για να γίνουν αποδεκτοί από τις νέες χώρες στις οποίες εγκαθίστανται. Σε αυτό το πλαίσιο, η διάλεξη συζητά τη διαβόητη μαρτυρία του Καζάν στην Επιτροπή Αντικαμερικανικών Δραστηριοτήτων και τη διαμάχη που τον ακολούθησε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ο Βρασίδας Καραλής διδάσκει Νεοελληνικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ, όπου κατέχει την Έδρα Sir Nicholas Laurantos στις Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς για τη βυζαντινή ιστοριογραφία, την ελληνική πολιτική ζωή, τον ελληνικό κινηματογράφο, τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, το έργο του Patrick White και τη σύγχρονη πολιτική φιλοσοφία.

Έχει εκδώσει βιβλία σχετικά με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική φιλοσοφία, ειδικά για τους Martin Heidegger, Hannah Arendt και Κορνήλιο Καστοριάδη. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τα «Recollections of Mr. Manoly Lascaris» (2007), «The Demons of Athens» (2014), «A History of Greek Cinema» (2012), «Realism and Post-War Greek Cinema» (2017). Την περίοδο αυτή εργάζεται πάνω στις ταινίες του Ηλία Καζάν και του Τζον Κασσαβέτη.

Τοποθεσία: Zoom Webinar: https://bit.ly/3id1TpV
YouTube: https://www.youtube.com/user/gocmv,
Facebook: https://www.facebook.com/Greekcommunitymelb/
Ημερομηνία: Πέμπτη – 17 Σεπτεμβρίου 2020 @ 7:00 μ.μ.

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

Ο Ηλίας Καζάν και η διασπορική ταυτότητα ενός Ελληνοαμερικανικού κινηματογραφιστή