Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Ομογένεια της Αυστραλίας

Στη «Φωνή της Ελλάδας» φιλοξενήθηκε σήμερα Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ελληνικού ραδιοφωνικού προγράμματος του SBS Radio κ. Θέμης Καλλός που μίλησε για τη σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με τον Ελληνισμό της Αυστραλίας και τις δύο συγκλονιστικές περιοδείες του σε μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας το 1972 και το 1995.

Ο Θέμης Καλλός συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη λίγο μετά το πέρας της συναυλίας του μουσικοσυνθέτη στο Town Hall του Σύδνεϋ το 1995 – Πηγή: sbs.com.au/greek

«Οι συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη στην Αυστραλία το 1972 ήταν σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που πήγαν στις συναυλίες αλλά και ρεπορτάζ της εποχής, συγκλονιστικές! Ήταν απόλυτα στο πνεύμα της εποχής, στο πλαίσιο δηλαδή του αντιδικτατορικού αγώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αυστραλία τότε υπήρχε «Επιτροπή Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα» και οι ομογενείς, σωστά σκεπτόμενοι, είχαν ανοίξει τις πόρτες της επιτροπής και σε Αυστραλούς ευαισθητοποιημένους στο ζήτημα της Ελλάδας. Ο ερχομός λοιπόν του Μίκη Θεοδωράκη με την ορχήστρα του, με περίπου 18 άτομα, όπως μου είπε ο Παναγιώτης Γιαννούδης, ομογενής επιχειρηματίας ήταν απόλυτα επιτυχημένες. Βασική ερμηνεύτρια η Μαρία Φαραντούρη και βασικός ερμηνευτής ο Πέτρος Πανδής. Ο Μίκης Θεοδωράκης βρήκε τότε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον αρχηγό του εργατικού κόμματος. Όσοι πήγαν είχαν κάτι ξεχωριστό να θυμούνται από εκείνη την εποχή» ανέφερε ο κ. Θέμης Καλλός.

“Το 1995 επισκέφθηκε την Αθήνα η 25χρονη ομογενής Μαίρη Τσουβαλάκη που είδε τον Μίκη Θεοδωράκη από κοντά και τον έπεισε να ξαναδώσει συναυλίες στην Αυστραλία. Έτσι δρομολογήθηκαν οι συναυλίες με τη Μαρία Φαραντούρη, τη Νάντια Γουάινμπεργκ και τον Κώστα Θωμαΐδη. Είχα την τύχη να παρακολουθήσω τη συναυλία του μουσικοσυνθέτη στο Town Hall του Σίδνεϊ και θυμάμαι τη στιγμή που μετά το πέρας της συναυλίας, ο κόσμος ζητούσε να ακούσει τα γνωστά τραγούδια του, αλλά η συμφωνική ορχήστρα δεν τα γνώριζε. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον μέγα Μίκη που άρχισε να τα τραγουδά χωρίς μουσική… Στο κοινό, ήταν ο ομογενής μουσικός Θέμος Μέξης, που σηκώθηκε και τον συνόδευσε στο πιάνο. Στιγμές αλησμόνητες…” τόνισε ο ομογενής δημοσιογράφος κ. Θέμης Καλλός.