Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Λουσάκα στη Φωνή της Ελλάδας

Στις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κοινότητα Ζάμπιας σε συνεργασία με την Μητρόπολη της χώρας, ούτως ώστε να ανακηρυχθεί η 25η Μαρτίου, ημέρα αφιερωμένη στην Ελληνική και Ζαμπιανή Δημοκρατία, αναφέρθηκαν από κοινού, μιλώντας χθες, Πέμπτη 1 Απριλίου, στη Φωνή της Ελλάδας, ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στη Λουσάκα κ. Μιχαήλ Κρούπνικ με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη.

Με παρέμβασή τους στην εκπομπή «η Ελλάδα στον Κόσμο» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Διονυσόπουλο, τόσο ο κ. Κρούπνικ όσο και ο Σεβασμιότατος επεσήμαναν πως στο πλαίσιο των αφιερωματικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, υπάρχει μία τεράστια κινητοποίηση από μέρους της ελληνικής κοινότητας της χώρας, η οποία, σε αγαστή συνεργασία με την εκκλησία, προγραμματίζει μία πληθώρα από δράσεις με στόχο να αναδείξουν τις δύο βασικές έννοιες που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα και τον ελληνισμό: τη δημοκρατία και την ελευθερία.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι οι Έλληνες, όπου γης, μεταλαμπαδεύουν την ελευθερία. Υπάρχουν παραδείγματα τέτοια σε όλο τον κόσμο όπου Έλληνες θυσιάστηκαν για την πατρίδα για την οποία έζησαν κι υπηρέτησαν. Όταν ο Έλληνας βγαίνει έξω από την Ελλάδα μεγαλουργεί, δημιουργεί όμορφα πράγματα. Και οι απόδημοι Έλληνες είναι άνθρωποι που αγαπούν την Ελλάδα κι έχουν αυτή την ιδέα που είχε και ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός όταν έλεγε “Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθείς μέσα σου να λαχταρίζει κάθε είδους μεγαλείο”», τόνισε ο Σεβασμιότατος κ. Ιωάννης προσθέτοντας πως στις 21 Μαΐου, με την ευκαιρία της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, πρόκειται στην πρωτεύουσα της χώρας Λουσάκα να γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, παρουσία εκπροσώπων από την πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της χώρας.

Μέσα στις προθέσεις, εξάλλου, τόσο της Μητρόπολης όσο και της εκεί Ελληνικής Κοινότητας, η οποία αριθμεί σε περίπου 500 μέλη, είναι μέχρι το τέλος του έτους να πραγματοποιηθούν αρκετές ακόμη εκδηλώσεις οι οποίες θα είναι αφιερωμένες όχι μόνο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και στους αγώνες που έδωσαν οι Έλληνες συνολικά στην Αφρική υπέρ της ελευθερίας των ντόπιων πληθυσμών από την αποικιοκρατία.

«Είμαστε μια σχετικά μικρή Κοινότητα, περίπου στα 500 άτομα, με ιστορία γύρω στα 75-80 χρόνια εδώ στη Ζάμπια. Μια Κοινότητα μικρή μεν αλλά δυναμική σε όλα τα φάσματα της κοινωνίας. Κοινωνικά, οικονομικά και άλλα. Έχουμε καλό όνομα και πάνω απ’ όλα οι ντόπιοι δεν μας αντιμετώπισαν ποτέ σαν ξένους. Μας αγαπούσαν από την αρχή και συνεχίζουν να μας αγαπούν» ανέφερε ο κ. Κρούπνικ, σημειώνοντας ταυτόχρονα τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί η ελληνική κοινότητα με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. «Τρέφουμε σεβασμό για την Κυβέρνηση και για την κουλτούρα της χώρας και αυτό είναι κάτι που μας το ανταποδίδουν κάθε φορά. Ενδεικτικά να αναφέρω πως στην εκδήλωση που διοργανώσαμε για την 25η Μαρτίου ήρθε η μπάντα της Προεδρικής Φρουράς, ενώ ήταν να παρευρεθεί και ο ίδιος ο Πρόεδρος της χώρας, αλλά είχε ανειλημμένη υποχρέωση στο εξωτερικό. Ο κ. Πρόεδρος έχει έρθει πολλές φορές στην ελληνική Κοινότητα, δίνει το παρών στις γιορτές του Πάσχα, έχει έρθει και στην εκκλησία. Είναι φιλέλληνας, όπως και σχεδόν όλοι οι Ζαμπιανοί» συμπλήρωσε ο κ. Κρούπνικ.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην μεγάλη οικογένεια των Βλαχάκηδων στη Ζάμπια, οι οποίοι είναι απόγονοι ενός Κρητικού με το επίθετο Βλαχάκης. Ο συγκεκριμένος έφυγε από την Κρήτη στα τέλη του 1894 κι ενώ το νησί ήταν υπόδουλο στους Οθωμανούς και μετά από μεγάλη περιπέτεια έφτασε αρχικά στην Μοζαμβίκη και στη συνέχεια, αφού διένυσε με τα πόδια μια απόσταση 3000 χιλ. χιλιομέτρων, έφτασε στη Ζάμπια όπου και εγκαταστάθηκε. Ο Σεβασμιότατος, επεσήμανε πως στην περιοχή υπάρχουν περίπου 2.500 Βλαχάκηδες με ελληνικά ονόματα, που τιμούν την ιστορία της Κρήτης, των παππούδων τους, τα ήθη και τα έθιμα. Παράλληλα πρόσθεσε πως πέρυσι είχαν επισκεφτεί μαζί με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’ τους Βλαχάκηδες, όπου εκεί ο Πατριάρχης έθεσε τον θεμέλιο λίθο ενός νέου ιεραποστολικού κέντρου.

Εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου
Να σημειώσουμε πως στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Λουσάκα, διοργάνωσαν την πρώτη από μια σειρά αφιερωματικών εκδηλώσεων για τον Αγώνα για την Απελευθέρωση του Ελληνικού λαού και την εθνική μας Παλιγγενεσία.

Μετά τον Εσπερινό που τελέστηκε, την 24η Μαρτίου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζάμπιας Ιωάννη στο παρεκκλήσιο της Μητροπόλεως, η μπάντα της Προεδρικής Φρουράς κατά την έπαρση της ελληνικής σημαίας παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο. Στη λιτή και σεμνή τελετή που διεξήχθη, παρευρέθηκαν μέλη του διπλωματικού σώματος και του πολιτικού κόσμου της χώρας. Μάλιστα, ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λουσάκα, κ. Nicholas Woolley μαζί με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος, εγκαινίασαν το «Πάνθεον των Ηρώων», έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που φιλοξενείται στον περίβολο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας και φέρει τις προσωπογραφίες των Αγωνιστών της Επανάστασης, όλες τις σημαίες της Επανάστασης, την προτομή του Εθνικού Ποιητή της Ελλάδος Διονυσίου Σολωμού και 200 αναμμένα καντήλια, που συμβολίζουν τα 200 χρόνια της Απελευθέρωσης.