Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης στη «Φωνή της Ελλάδας»

της Νατάσας Βησσαρίωνος

Στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» μίλησε σήμερα Τρίτη 21 Ιουλίου,  ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης.
Ο κ. Παπαστεργιάδης, αναφέρθηκε στην αύξηση της πανδημίας του κορωνοϊού που οδήγησε σε δεύτερη καραντίνα τη Μελβούρνη, τις κινήσεις της Ελληνικής Κοινότητας για να ανατραπεί η απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου συμμετείχε καθώς και στην ενδεχόμενη ανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά περισσότερα από 450 κρούσματα κορωνοϊού έχουν αυτές τις ημέρες στη Μελβούρνη της Βικτώριας, ενώ «η αυξητική τάση είναι μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα (Τρίτη 21 Ιουλίου 2020) 36 άτομα βρίσκονται σε ΜΕΘ και 174 νοσηλεύονται ενώ πριν από δύο εβδομάδες μόνο 2 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε εντατική και 9 σε νοσοκομείο«. Ο κ. Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε ακόμη και στο ελληνικό γηροκομείο της Μελβούρνης «Βασιλειάδα», όπου 51 τρόφιμοι έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό. Υπενθυμίζεται ότι στη Μελβούρνη απαγορεύεται η έξοδος από το σπίτι παρά μόνο, για να πας στην εργασία σου, για προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης και άσκηση, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους της Βικτώριας εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Ο κ. Παπαστεργιάδης περνώντας το μήνυμα ότι η μάσκα είναι απαραίτητη στη διάρκεια της πανδημίας 

Σημειώνεται ότι «σε δύσκολη θέση λόγω της καραντίνας βρίσκονται περισσότεροι από 2000 Έλληνες νεομετανάστες, που δεν έχουν μόνιμη άδεια παραμονής στην Αυστραλία με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται επιδόματα από την αυστραλιανή κυβέρνηση και οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται σε επιχειρήσεις εστίασης με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση» τόνισε ο κ. Παπαστεργιάδης, και συμπλήρωσε «σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και άλλους παροικιακούς συλλόγους προσπαθούμε να συμπαρασταθούμε στους ομογενείς που βρίσκονται σε δύσκολη θέση πρακτικά αλλά και ψυχολογικά. Παρέχουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης όπου χρειάζεται και έχουμε δημιουργήσει και help line για ψυχολογική συμπαράσταση«.

Το ζήτημα της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί έχει επίσης απασχολήσει πολύ τον Ελληνισμό της Μελβούρνης. «Δράσαμε άμεσα, με το που μάθαμε την απόφαση και στείλαμε μία επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας κ. Σκοτ Μόρισον ζητώντας από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, και άλλη μία επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, επικροτώντας την άμεση αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης και δηλώνοντας την πρόθεσή μας να βοηθήσουμε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος. Ήδη έχουμε την απάντηση του πρωθυπουργού της Αυστραλίας κ. Μόρισον πως καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, λέγοντας ότι είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό μνημείο αναγνωρισμένο από την Unesco και αυτό είναι μια σημαντική νίκη για μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργιάδης.

Όσον αφορά στην πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να δημιουργηθεί και πάλι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και αναφορικά με την την επιστολή που έστειλε για αυτό το ζήτημα ο υπουργός εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας σε Ομογενειακές Εθνικοτοπικές Ομοσπονδίες, ο κ. Παπαστεργιάδης διαφωνεί….Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού απέτυχε. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να ανασυσταθεί. Αυτό που θεωρώ ότι χρειάζεται για να ενισχυθεί η σύνδεση των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα είναι 10 μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις, που ούτως ή άλλως έχουν συχνή επικοινωνία με το Υπουργείο εξωτερικών να διοργανώνουν συναντήσεις δύο με τρεις φορές τον χρόνο όπου θα συζητούν τα προβλήματα των ομογενών«.