Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκος Κούκης στη «Φωνή της Ελλάδας»

της Νατάσας Βησσαρίωνος

Στη «Φωνή της Ελλάδας», το ραδιόφωνο για τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο, φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκος Κούκης.

Ο κ. Κούκης, μίλησε για τους στόχους και τις δράσεις του ΕΙΠ, για τα παραρτήματα του ΕΙΠ στο εξωτερικό, για τις μελλοντικές συνεργασίες με άλλους φορείς, για τα προγράμματα που στοχεύουν στην 3η και 4η γενιά Ελλήνων του εξωτερικού, για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας καθώς και για την προβολή της ελληνικής λογοτεχνίας και φιλαναγνωσίας.

«Σκοπός του Ελληνικού Ιδρύματος πολιτισμού είναι να έχουμε ευέλικτα συστήματα δράσεων, επικοινωνίας και παραγωγής πολιτιστικού έργου, χωρίς να ξοδεύουμε πολλά χρήματα, που άλλωστε δεν έχουμε» τόνισε ο κ. Κούκης και συμπλήρωσε πως «πρέπει να κάνουμε στοχευμένα προγράμματα και στα παραρτήματα του ΕΙΠ στο εξωτερικό. Στις εστίες μας στο εξωτερικό (Τεργέστη, Βουκουρέστι, Αλεξάνδρεια και αλλού) πραγματοποιούνται δράσεις από όλες τις μορφές τέχνης (θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά) και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται. Οφείλω όμως να τονίσω πως, ως διοίκηση θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στο βιβλίο. Ως διάδοχοι του ΕΚΕΒΙ, θα κάνουμε ότι μπορούμε για το βιβλίο γιατί είναι ένα μορφωτικό αγαθό που το έχουμε ανάγκη«.

Ο κ. Κούκης αναφερόμενος στη συνεργασία του με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού για τη διοργάνωση της Διεθνούς Διαδικτυακής Εκδήλωσης για τα 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών, μίλησε για την Ομογένεια και τους στόχους του ΕΙΠ για τον Οικουμενικό Ελληνισμό.
«Ένας από τους στόχους μας είναι να δημιουργήσουμε θερινά σχολεία, πολιτιστικά σχολεία, όπου σε συνεργασία και με άλλους φορείς, (Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών – ομογενειακές οργανώσεις) θα μπορούσαμε να φέρουμε νέους Έλληνες 4ης γενιάς από το εξωτερικό να γνωρίσουν τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό . Χρειαζόμαστε μια νέα γενιά Ελλήνων του εξωτερικού που θα αγαπήσουν τον πολιτισμό μας και που θα τον προβάλλουν στους ξενόγλωσσους στις χώρες που μένουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Οι ομογενειακές οργανώσεις δεν πρέπει να μετατραπούν σε άλμπουμ αναμνήσεων…. Χρειάζεται ένας έξυπνος τρόπος προσέγγισης της νέας γενιάς κυρίως μέσω των σχολείων. Πρέπει στα αυστραλιανά, στα αμερικάνικα σχολεία και σε όσες χώρες υπάρχει μεγάλος αριθμός Ελλήνων,  να ενταχθεί η ελληνική γλώσσα ως δεύτερη γλώσσα» ανέφερε ο κ. Κούκης και προσέθεσε ότι με αυτόν τον στόχο θα συνεργαστούν με μεγάλες Ομοσπονδίες Ελλήνων Εκπαιδευτικών του Εξωτερικού.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Κούκης ανακοίνωσε ότι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θα αναλάβει το πρόγραμμα «Φράσις». «Ήδη ετοιμάζεται ο διαδικτυακός κόμβος μέσα από τον οποίον οι ξένοι εκδοτικοί οίκοι θα αντλούν ελληνικά βιβλία για να τα μεταφράζουν. Το ΕΙΠ θα χρηματοδοτεί τις μεταφράσεις. Θεωρώ ότι είναι ένας κομβικής σημασίας πρόγραμμα και μέσα από το «Φράσις» το ελληνικό βιβλίο θα ταξιδέψει παντού» ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Τέλος, ο κ. Κούκης επισήμανε ότι η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης – της οποίας τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα πολιτισμού – δεν θα γίνει φέτος με φυσική παρουσία αλλά διαδικτυακά.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και τα Παραρτήματα του στο εξωτερικό
στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος: https://hfc-worldwide.org/